Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje obrane NATO saveza

Država pokazala spremnost na ulaganja u sigurnost: Hrvatski je cilj dostižan, ali neće biti postignut preko noći

Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Uoči summita NATO-a u Bruxellesu američki predsjednik Donald Trump obrušio se na Njemačku. Optužio ju je da je zarobljenik Rusije jer joj plaća milijarde dolara za energente. Trump je ljutit jer Njemačka, ali i brojne druge članice, ne podmiruju svoje obveze u NATO savezu.

Hrvatska se, kao i druge članice NATO-a, obvezala da će do 2024. godine dva posto BDP-a izdvajati za obranu, što bi iznosilo oko sedam milijardi kuna godišnje. Cilj nije nedostižan, ali do njega se neće doći preko noći, pošto Hrvatska u obranu ulaže 1,3 posto BDP-a.

Pročitajte i ovo Vojna vježba NATO-a na Kosovu Sporna lista od 2 posto Popis zemalja koje su za Trumpa "delinkventi" i kojima bi uskratio vojnu pomoć - da može: Provjerite u kojoj situaciji je Hrvatska Donald Trump plati pa ćeš dobiti Trump nakon bijesnih reakcija NATO-a: "Učinio sam Savez jakim dok sam bio predsjednik"

Međutim, nedavnom odlukom da stare avione zamijeni novima država je pokazala da je spremna ulagati u tehniku koju je godinama zanemarivala.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uvjerena je da će predstavnici 29 zemalja članica NATO-a uspjeti postići suglasnost oko zajedničkih ciljeva. Poručuje kako treba pokazati zajedništvo i jedinstvo, s obzirom na brojne izazove s kojima je moderan svijet suočen.

Donald Trump prozvao ostale članice NATO-a

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije birao riječi na doručku s čelnikom NATO saveza. Prozvao je europske članice, a posebno Njemačku, zbog neplaćanja svojih obveza u NATO-u.

"To nije pošteno prema SAD-u i nešto moramo poduzeti, jer to više nećemo trpjeti. To je neprimjereno. Moramo razgovarati o milijardama dolara koje Njemačka isplaćuje zemlji, od koje ih mi kao štitimo. O tome priča cijeli svijet. Mi ih kao štitimo od Rusije, a oni Rusiji plaćaju milijarde dolara za energente. Njemačka je zapravo zarobljenik Rusije", rekao je američki predsjednik.

Na odgovor njemačkih političara nije trebalo dugo čekati.

"Svjedočila sam vremenima kada su dijelovi Njemačke bili pod ruskom kontrolom. Sretna sam što smo danas ujedinjeni u slobodi kao Republika Njemačka. Zato možemo reći da vodimo vlastitu politiku i sami donosimo odluke", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula potrebu za ulaganjima

Nešto boljeg raspoloženja kancelarka Merkel bila je prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja također sudjeluje na samitu NATO-a. Kancelarka je bila jedan od dužnosnika s kojima je razgovarala prije formalnog početka summita, na kojem će jedna od glavnih tema biti upravo financiranje Saveza, koje predviđa i jačanje nacionalnih oružanih snaga.

''Ja ponovno ističem ulaganja, a ne potrošnja, zato što držim da je to ulaganje u našu budućnost, u sigurnost Hrvatske, hrvatskoga naroda i svih hrvatskih građana. Da smo prije svega odgovorni sami za svoju sigurnost. Naravno, dobro je biti članica NATO saveza, ali dobro je isto tako osnažiti i svoje vlastite snage", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

''Jačamo sposobnosti Hrvatske vojske. Podigli smo proračun, zaustavili smo taj pad proračuna, dižemo proračun. Upravo živimo u nepredvidljivom svijetu. Mislim da je ulaganje u sigurnost jako bitno i za Hrvatsku, a jako bitno i za Savez da možemo odgovoriti ovim izazovima", rekao je Damir Krstičević, ministar obrane RH.
 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene