Ilustracija
Ilustracija Foto: guliver image

Ukupno svjetsko bogatstvo poraslo je za 10,3 posto u 2021. na 473 bilijuna dolara, uglavnom zahvaljujući procvatu burze, prema studiji koju je u četvrtak objavio Boston Consulting Group (BCG).


Posrijedi je najveći porast u više od desetljeća, a broj superbogatih, koje BCG definira kao osobe s imovinom vrijednom više od 100 milijuna dolara, porastao je za oko 300 ljudi.

Iznenađenje na trećem mjestu

Vezani članci Ilustracija Jezivo upozorenje liberalnog senatora: "Sukob će biti toliko brz da nećemo imati pojma što se dogodilo" Ilustracija Širenje majmunskih boginja proglasili javnozdravstvenom krizom

Najviše superbogatih - 25 800 ljudi - imaju Sjedinjene Američke Države. Nakon njih slijedi Kina, koja ima 8500 superbogatih ljudi. Njemačka je na trećem mjestu. Širom svijeta oko 69 000 superbogatih pojedinaca drži 15 posto financijske imovine koja se može uložiti.

Vrijednost materijalne imovine, uključujući nekretnine, umjetnine i zlato, porasla je za 11 posto na 13 bilijuna dolara u 2021. Već neko vrijeme osobito snažno raste vrijednost nekretnina.

Ilustracija Zabrinjavajući podaci: I treće gospodarstvo svijeta posustalo

Vladimir Putin Putin na državnoj televiziji o blokadi ukrajinskih luka: "Problem izvoza žita može se riješiti, potrebno je samo..."

Rast unatoč ratu

Unatoč gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini, izvješće BCG-a predviđa da će bogatstvo i dalje rasti u cijelom svijetu, a očekuje se snažno povećanje prije svega u Aziji.Ako ruski napad na Ukrajinu završi ove godine, očekuje se da će globalno bogatstvo rasti za 5,3 posto godišnje kako bi doseglo gotovo 80 bilijuna dolara do 2026. Studija je izračunala prosječno povećanje od 5 posto ako se rat nastavi i sankcije postrože ili potraju dulje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju