Europski parlament traži da novi automobili od 2035. više ne ispuštaju ugljični dioksid. Ako bude prihvaćena, ta mjera znači kraj benzinskih i dizelskih automobila, vjerojatno i nekoliko godina ranije. Više o temi donosi reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Galerija Europski parlament - 1 Električni automobil - 2 Električni automobil - 1 +3 Električni automobil - 4

Europski parlament najavio je smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 100 posto kod novih automobila od 2035. U praksi to znači da bi automobili s benzinskim i dizelskim motorima uskoro mogli biti viđeni samo u muzejima. Europski parlament izglasao je tu mjeru kako bi Europska unija do 2030. ostvarila plan smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova za čak 55 posto u odnosu na 1990.

Vezani članci Požar u Španjolskoj - 2 Toplinski valovi i vrhunac požarne sezone: Stiže pomoć najpogođenijim zemljama Provjereno: Ministar zdravstva Vili Beroš Skrivaju se ugovori o nabavi cjepiva koje je potpisao i ministar Beroš: Europa naručila previše cjepiva i skriva troškove

"Dvadeset posto emisija ugljičnog dioksida u Europskoj uniji dolazi od cestovnog transporta. Zato je važno da smanjimo te emisije. Postoji korist za potrošače jer cijena korištenja automobila s nultom emisijom, na primjer električnog, trenutačno je mnogo manja nego vožnja automobila na benzin", istaknuo je nizozemski zastupnik u EP-u Jan Huitema.

U Europskom parlamentu priznaju da je velik problem kupcima viša cijena novih električnih automobila u odnosu na benzinske i dizelske. No, i za to postoji rješenje.

"Europska unija davat će poticaje za kupnju električnih automobila, kao i za infrastrukturu za njihovo punjenje. To će se raditi iz postojećih europskih fondova, ali i iz novih fondova, poput socijalno klimatskog fonda. Naravno, ulagat će se i u istraživanja tako da će se na našim cestama možda naći neki automobili koji će biti potpuno nove tehnologije", objasnila je Biljana Borzan.

Osim brigom za zaštitu okoliša, izglasavanje mjere potaknuto je i ratom u Ukrajini i ovisnošću Europe o energentima iz Rusije.

"Novac potrošen na obnovljivu energiju u Europi je novac koji ostaje u Europi. Novac potrošen na fosilna goriva kupljena u Rusiji je novac koji nestaje u Putinovim džepovima i zatim se koristi za vođenje rata protiv njegovih mirnih susjeda", zaključio je povjerenik Europske komisije za europski zeleni plan Frans Timmermans.

Prijedlog koji je još prošle godine sastavila Europska komisija, a sada su ga podržali zastupnici u Europskom parlamentu, još nije postao zakon. Slijede pregovori sa zemljama članicama o njegovu konačnom obliku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju