Obavijesti Video Pretražite Navigacija
regionalno poboljšanje

Turska i Izrael ponovno obnavljaju diplomatske odnose: "Važno je komunicirati izravno"

Zastave Izraela i Turske
Zastave Izraela i Turske Foto: Getty Images
Nakon međusobnog protjerivanja veleposlanika 2018. godine, Izrael i Turska odlučili su obnoviti pune diplomatske veze. Nakon stalnog poboljšanja odnosa, imenovati će veleposlanike.

Izrael i Turska odlučili su obnoviti pune diplomatske veze te će imenovati veleposlanike nakon stalnog poboljšanja odnosa, objavio je u srijedu ured izraelskog premijera Yaira Lapida.

 

"Unaprjeđenje odnosa pridonijet će produbljivanju veza između dvaju naroda, širenju gospodarskih, trgovinskih i kulturnih veza te jačanju regionalne stabilnosti", stoji u priopćenju nakon razgovora Lapida i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Te su zemlje jedna drugoj protjerale veleposlanike 2018. nakon što su izraelske snage tijekom prosvjeda na granici s Gazom protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu ubile 60 Palestinaca.

Posjet Turskoj izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u ožujku, nakon kojeg su uslijedili službeni posjeti oba ministra vanjskih poslova, pomogao je poboljšanju odnosa nakon više od desetljeća napetosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zabilježena i materijalna šteta Izrael napao središnju sirijsku regiju: Ubijeni su civili, a ozlijeđeno je i šest vojnika

"Odlučeno je da se razina odnosa dviju država ponovno podigne na razinu punih diplomatskih veza te da se vrate veleposlanici i generalni konzuli dviju država", stoji u priopćenju.

Ovaj sporazum, u trenutku kada Izrael pokušava poboljšati veze s regionalnim silama, dogovoren je dvije godine nakon takozvanog Abrahamovog sporazuma kojim su normalizirali odnosi Izraela s Bahreinom, Ujedinjenim Arapaskim Emiratima i Marokom.

Turska će "nastaviti braniti" Palestince unatoč potpunom obnavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom, rekao je u Ankari turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLOBODA GOVORA U TURSKOJ Novinarka uhićena zbog vrijeđanja predsjednika: "Radi se o pokušaju zastrašivanja novinara, medija i društva"

"Nastavit ćemo braniti prava Palestinaca, Jeruzalema i Gaze", izjavio je šef turske diplomacije na tiskovnoj konferenciji u povodu izraelske najave obnove punih odnosa i povratka njihovih veleposlanika.

"Važno je da se naše poruke (o palestinskom pitanju) prenose izravno preko veleposlanika", rekao je Cavusoglu, potvrdivši skoro imenovanje turskog veleposlanika u Tel Avivu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene