Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postigli dogovor s EU

Izmijenjen kontroverzni mađarski zakon o medijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija objavila je da je postigla dogovor s Mađarskom o nekoliko izmjena kontroverznog zakona o medijima, čime je zatvorena polemika koja je bacila sjenu na mađarsko predsjedanje EU-om.

'Jako sam zadovoljna što su mađarske vlasti pristale izmijeniti zakon o medijima kako bi osigurale da on poštuje odredbe europskih zakona na koje je upozoreno, uključivo Povelju o temeljnim pravima' građana EU-a, kazala je povjerenica za informacijske i komunikacijske tehnologije Neelie Kroes.

Komisija će ipak 'nastaviti pratiti situaciju' kako bi osigurala da obećane izmjene budu usvojene i da 'izmijenjeni zakon bude pravilno proveden, dodala je. Po njezinu glasnogovorniku Jonathanu Toddu, Budimpešta to namjerava provesti brzo. Zakonske izmjene trebale bi biti izglasane u roku 'dva tjedna'. Mađarski zakon o medijima, usvojen potkraj 2010., stupio je na snagu 1. siječnja, izazvavši velike kritike u Europi zbog ograničavanja medijskih sloboda.

Mađarskoj je prijetio sudski postupak ne samo zbog kršenja jedne europske direktive o audiovizualnim medijima, nego i europskih ugovora te Povelje o temeljnim pravima. Bruxelles je kritizirao čijenicu što zakon od svih audiovizualnih medija traži "uravnoteženo izvješćivanje", pod prijetnjom visokih kazni.Mađarska će tu formulaciju zamijeniti obvezom poštivanja "načela proporcionalnosti". Audiovizualni blogeri i televizija na zahtjev time neće biti obuhvaćeni, a trebali su biti.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Guše slobodu Mađarska prihvatila amandmane na kontoverzni zakon o medijima

>> 'Ovaj zakon omogućuje da vlast kontrolira medije'

Zakon se više neće odnositi ni na audiovizualne medije sa sjedištem u drugim članicama EU-a. Bit će ograničena i obveza registracije svih medija pri nacionalnom vijeću formiranom početkom godine. Mađarska je također pristala preformulirati članak zakona koji bi, po mišljenju EK, mogao otvoriti put cenzuri.

Predviđao je, naime, kazne medijima u slučaju 'uvrede', čak neizravne, za pojedince, manjine, ali i većine. Mađarska će termin uvreda , ocijenjen previše neodređenim, zamijeniti 'poticanjem na mržnju i diskriminaciju', kao u zakonima većine europskih zemalja. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene