Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mađarskom zakonu o medijima

'Ovaj zakon omogućuje da vlast kontrolira medije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više zastupnika Europskog parlamenta zatražilo je od mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče zakon o medijima koji je od početka naišao na velike kritike u Europskoj uniji.

Viktor Orban je pozvao da se razdvoje pitanja mađarske unutarnje politike od predsjedanja Europskom unijom. Orbana, koji je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predstavio prioritete mađarskog predsjedanja u prvoj polovici ove godine, zastupnici Zelenih su dočekali s porukama na papiru novinskog formata na kojima je pisalo 'cenzurirano', a više njih je stavilo ljepljive trake preko usta.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Slika nije dostupna Prisegnuo Mađarski parlament potvrdio Orbana na premijerskoj dužnosti

'Vidim da je po predstavama Europski parlament sličan mađarskom. Osjećam se kao doma', rekao je Orban. On je, govoreći o zakonu o medijima, koji je potpuno zasjenio sve druge teme, pozvao zastupnike da razdvoje raspravu o mađarskoj unutarnjoj politici od predsjedanja Unijom. 'Ako to budete miješali ja sam se spreman boriti, jer to miješanje nije samo na štetu Mađarske nego i na štetu cijele Unije'.

>> Mađari prosvjeduju protiv novog zakona o medijima

Orban je još jedanput ponovio da je spreman promijeniti zakon ako Europska komisija pronađe u njemu nešto što je protivno europskim pravilima. Većina klubova zastupnika u Europskom parlamentu, osim Europske pučke stranke, kojoj pripada Orbanova stranka Fidesz, kritizirala je zakon o medijima.

Nazvao zakon slonom u staklani

'Povucite zakon. U demokraciji mediji kontroliraju vlast, a ovaj zakon omogućava da vlast kontrolira medije i to ne spada u demokraciju i stoga smo toliko zabrinuti', rekao je šef socijalističke frakcije Martin Schulz, dodajući da se to ne može svesti samo u unutarnjopolitičku raspravu u Mađarskoj, nego da je stvar cijele Europske unije.

Predsjednik kluba zastupnika europskih librerala Guy Verhofstadt nazvao je taj zakon 'slonom u staklani', te naglasio da ga treba promijeniti. 'Treba osigurati pluralizam medija, a ne uravnoteženost informacija. Zakon treba promijeniti što prije', rekao je Verhofstadt.

Posebno oštar bio je predstavnik Zelenih Daniel Cohn-Bendit. 'Vi ste na putu da postanete europski Hugo Chavez, koji ne razumije bit i strukturu demokracije', rekao je Cohn-Bendit, posebno se osvrnuvši na odredbu iz mađarskog zakona koja traži uravnoteženost informacija.

'Uravnotežene informacije ne postoje, a mediji trebaju smetati politici. Mislite li da je Nixon smatrao uravnoteženim informacije koje su procurile u aferi Watergate, mislite li da Berlusconi smatra uravnoteženima informacije o njegovim aferama koje se otkrivaju. Kako ćemo razgovarati s bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom ili predstavnicima Kine, oni svi žele uravnotežene informacije', rekao je Cohn-Bendit.

'Pljuska u lice mađarskom narodu'

Predsjednik kluba EPP-a Joseph Daul rekao je kako treba prepustiti Europskoj komisiji da ocijeni je li mađarski zakon o medijima sukladan europskim pravilima. 'Imam puno povjerenje u Europsku komisiju, koja ima ulogu čuvarice Ugovora i imam puno povjerenje u mađarskog premijera koji je obećao da da će promijeniti zakon ako Komisija ocijeni njegove odredbe protivnima europskim pravilima', rekao je Daul.

Orban je kritike i optužbe za diktatorske sklonosti nazvao 'uvredljivim'. 'To je pljuska u lice mađarskom narodu. Uvijek ću braniti svoj narod i svoju zemlju', rekao je. Schulz i Cohn-Bendit su rekli da ne treba izjednačavati kritike medijskog zakona s uvredama mađarskom narodu. Cohn-Bendit je na kraju rasprave rekao da neće doći na planirani ručak s Orbanom. 'Izgubio sam tek', rekao je.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso naglasio je da je sloboda medija jedna od 'svetih sloboda' u Europskoj uniji, da će Europska komisija objektivno i nepristrano ocijeniti mađarski zakon, ali da taj zakon nema samo pravnu, nego ima i političku dimenziju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene