Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od 30 godina

Egipat: Iranski brodovi nisu prošli Sueski kanal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još niti jedan iranski ratni brod nije prošao kroz Sueski kanal, izjavio je visoki egipatski dužnosnik, opovrgavajući time izvješća u iranskim medijima da su brodovi prošli Suez i zaplovili prema Siriji.

'Nijedan brod nije prošao. Ni danas, ni jučer, ni prekjučer', kazao je Ahmad Al-Manahli, direktor operacijskog centra Sueskog kanala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete

Iranska televizijska postaja Al Alam objavila je ranije danas da su brodovi prošli Suez i krenuli prema Siriji. To bi bilo prvi puta od 1979. godine da su Iranski brodovi prošli Sueskim kanalom.

Egipatska vojska, koja upravlja zemljom od 11. veljače, odobrila je iranski zahtjev za prolaz brodova kanalom, rekao je izvor iz egipatske vojske.

>> Egipat odobrio prolaz iranskih vojnih brodova Suezom

Za egipatsku prijelaznu vlast iranski je zahtjev predstavljao osjetljivo pitanje jer je Kairo saveznik Sjedinjenih Država, Egipat ima mirovni sporazum s Izraelom, a njegovi odnosi s Iranom su od iranske revolucije 1979. bili zategnuti.

Sueskim kanalom nije prošao nijedan iranski ratni brod od uspostave Islamske Republike 1979. godine. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman prije nekoliko je dana ovaj događaj ocijenio provokacijom kakve Izrael ne može vječno ignorirati.

Iranski pomorski kontingent, po Avigdorovim riječima, ne bi predstavljao ozbiljniju prijetnju Izraelu, ali bi taj događaj predstavljao najbliži susret vojnih snaga dvaju arhetipskih neprijatelja koji su zemljopisno udaljeni jedan od drugog. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene