Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem u Hormuškom tjesnacu

U Iranu ljuti : ''Američka koalicija pomorskog prijevoza u kojoj je i Izrael mogla bi imati katastrofalne posljedice''

Plovidba Hormuškim tjesnacem (Foto: AFP)
Plovidba Hormuškim tjesnacem (Foto: AFP) Foto: Afp
Američka koalicija u Perzijskom zaljevu samo bi pojačala nesigurnost, a sudjelovanje Izraela u tom savezu moglo bi imati "katastrofalne" posljedice, upozorio je Iran pošto je u četvrtak Washington najavio mjere koje će primijeniti za sigurnost plovidbe u tim vodama.

Nakon napada koje Sjedinjene Države pripisuju Iranu, a on ih poriče, Washington pokušava osnovati međunarodnu koaliciju u Zaljevu za zaštitu trgovačkih brodova koji plove Hormuškim tjesnacem, strateškim prolazom za svjetsku trgovinu naftom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Trgovački brodovi koji plove pod američkom zastavom morat će svoje planove putovanja unaprijed slati američkim i britanskim vlastima žele li ploviti u vodama Perzijskog zaljeva nakon više izgreda s Iranom, najavila je u četvrtak američka pomorska agencija.

"Vojna koalicija koju Amerika pokušava osnovati, pod izlikom pomorskog prijevoza, samo će povećati nesigurnost u regiji", rekao je iranski ministar obrane Amir Hatami, piše na stranici ministarstva.

Zapljena trgovačkih brodova i napadi na tankere u blizini Hormuškog tjesnaca poremetila je promet tankerima koji proizvođače nafte na Bliskom istoku povezuju s globalnim tržištem.

Sjedinjene Države, koje su povećale prisutnost svojih vojnih snaga u regiji, optužile su Iran za napade na nekoliko tankera blizu Hormuškog tjesnaca, no Iran te optužbe odbacuje.

Provokativno sudjelovanje Izraela

Velika Britanija je najavila da će sudjelovati u koaliciji, dok druge saveznice Washingtona, posebice europske, strahuju od uvlačenja u sukob s Iranom.

U reakciji na informacije prema kojima bi Izrael mogao sudjelovati u toj koaliciji, Iran je ocijenio da bi to sudjelovanje bilo iznimno provokativno i moglo bi imati katastrofalne posljedice u regiji.

Ocijenivši da su Sjedinjene Države glavni izvor napetosti u regiji, general Hatami je pozvao Zaljevske zemlje na pokretanje "konstruktivnih pregovora s ciljem osiguranje voda u Zaljevu". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene