Obavijesti Video Pretražite Navigacija
brane slobodnu plovidbu

Britaska vlada ranije rekla da nema sredstva za takve misije: Vojni brodovi kontroliraju trgovačke koji plove kroz Hormuški tjesnac

Iranski brod Bavand (Foto: Heuler Andrey / AFP)
Iranski brod Bavand (Foto: Heuler Andrey / AFP) Foto: Heuler Andrey / AFP
Ujedinjena Kraljevina počela je slati vojne brodove kako bi kroz Hormuški tjesnac pratili sve brodove pod britanskom zastavom.

Britanska fregata HMS Montrose koja se sada nalazi na tom području je u srijedu navečer izvršila prvu takvu misiju u skladu s novom politikom Londona.

Britanska vlada je ranije rekla da nema sredstva za takve misije.

"Mornarica je dobila zadaću pratiti brodove pod britanskom zastavom kroz Hormuški tjesnac, individualno ili u skupinama, ukoliko pošalju odgovarajuću obavijest o svom prolazu", rekao je glasnogovornik vlade.

Sloboda plovidbe ključna je globalnu trgovinu i svjetsko gospodarstvo i učinit ćemo sve da je obranimo", dodao je u izjavi.

Britanska vlada je ranije savjetovala brodovima pod britanskom zastavom da, ako mogu, izbjegavaju Hormuški tjesnac i obavijeste mornaricu ako moraju njime proći, ali je poručila da neće moći pratiti svaki brod.

Udruga britanskih brodara pozdravila je novu politiku vlade i ocijenila da će ona "pružiti sigurnost našoj brodarskoj zajednici u ovom nesigurnom razdoblju".

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Napetosti između Teherana i Londona su se zaoštrile prošlog petka kada su iranski komandosi u tjesnacu zaplijenili tanker Stena Impero koji plovi pod britanskom zastavom .

Stena Impero je "nakon zapljene dovučen do obale i predan je vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage", kako su priopćili Čuvari revolucije, ideološka vojska Islamske Republike.

Vlasnici tankera su u četvrtak objavili da je posadi na ograničeno vrijeme bilo dopušteno razgovarati s obiteljima te da su svi članova posade dobro. Na tankeru su bila 23 člana posade, državljana Indije, Rusije, Latvije i Filipina. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene