Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokazati sućut i solidarnost s ožalošćenima normalna je reakcija časnih ljudi, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko


Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u petak je, na dan obilježavanja 19. godišnjice pokolja nad srebreničkim Bošnjacima, pozvao sve političare u BiH ‘da uvaže poseban i užasan karakter genocida u Srebrenici i da priznaju stalnu patnju svih onih koji su u sukobu u BiH izgubili svoje najmilije’.

‘Pokazati sućut i solidarnost s ožalošćenima normalna je reakcija časnih ljudi’, stoji u Inzkovoj izjavi u kojoj se očevidno aludira na pokušaje političara poput predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da dovedu u pitanje činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid i tako umanje razmjeri tog zločina.

Vezani članci Slika nije dostupna VUČIĆ NAKON NAPADA 'Ruka Bošnjacima ostaje pružena' Slika nije dostupna PORUKA CLINTONU 'Kad nam već niste mogli pomoći '95., pomozite sada'

Tisuće stižu u Srebrenicu: 19 godina je prošlo od stravičnog ratnog zločina

Inzko je uoči komemoracije u Potočarima i ukopa 175 identificiranih žrtava istaknuo i kako je poštivanje prava na dostojanstven pogreb staro koliko i civilizacija te kako upravo to razlikuje ljudska bića od ostalih stvorenja.

‘Dok se prisjećamo nevinih žrtava Srebrenice i svih nevinih žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini, naša je dužnost da obnovimo obećanje dano živima, da obnovimo opredijeljenost prema poštivanju prava svih građana BiH da žive i rade dostojanstveno, bez straha, bez materijalne oskudice – jer je jasno da ta prava još nisu nisu u cijelosti osigurana’, izjavio je Inzko.

Pravna kvalifikacija ubojstva više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine kao genocida potvrđena je presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) u postupku po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

BiH: Posmrtni ostaci 175 žrtava genocida prevezeni u Srebrenicu

Ta je kvalifikacija osnova i za niz presuda za ratne zločine donesenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sudom BiH.

Lokalni mediji u BiH u petak su podsjetili kako je zbog sudjelovanja u genocidu u Srebrenici 30 nekadašnjih pripadnika vojnih i policijskih postrojbi bosanskih Srba do danas pred tim sudovima osuđeno na ukupno 568 godina zatvora. ICTY je izrekao 7 presuda, odnosno 118 godina zatvora, a Sud BiH 23 presude, odnosno 450 godina zatvora.

'Nizozemski vojnici nisu djelovali kako bi spriječili genocid u Srebrenici'

ICTY je najdužu pravomoćnu kaznu od 35 godina zatvora izrekao bivšem generalu vojske bosanskih Srba Radislavu Krstiću, koji je u srpnju 1995. bio zamjenikom zapovjednika tzv. Drinskog korpusa VRS.

On je sudskom presudom označen kao osoba koja je imala ‘ključnu ulogu’ u napadu na Srebrenicu i ubojstvu tisuća Bošnjaka.
Najduža kazna pred Sudom BiH u trajanju od 30 godina izrečena je Miloradu Trbiću, bivšem časniku vojske bosanskih Srba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook