Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemiri ne prestaju

Nove eksplozije na istoku Ukrajine. U napadima proruskih separatista poginula dva ukrajinska vojnika

Tenzije na istoku Europe se ne smiruju. Sredinom tjedna došlo je do ponovnog pogoršanja i međusobnog optuživanja, a svi čekaju hoće li Rusija uistinu napasti Ukrajinu.

- Biden je siguran da će Putin napasti Ukrajinu

- Glavni tajnik NATO-a rekao je da vojska na granici s Rusijom je najveća koncentracija vojnih snaga u Europi od Hladnog rata

- Kod plinovoda u Luhansku došlo je do velike eksplozije. Proruski separatisti imaju pod kontrolom tu regiju

- Britanski premijer vjeruje da se još uvijek može spriječiti "nepotrebno krvoproliće"

Tijek događanja pratite u nastavku:

23:18 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na Ukrajinu.

"Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu", kazao je u subotu Stoltenberg.

22:12 Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je Poljska spremna pružiti Ukrajini dodatno obrambeno oružje. "Spremni smo osigurati dodatne zalihe obrambenog oružja koje će se koristiti za obranu (ukrajinskog) teritorija, obranu gradova, obranu ljudi, mjesta na kojima se nalaze protiv agresije ruske vojske", dodao je.

"Usklađivanje s ruskim zahtjevima sada je način za postizanje mira", kazao je. "Naivno je vjerovati da će ispunjavanje nekih zahtjeva Rusije dovesti do mirnog suživota", rekao je Morawiecki na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

22:08 Francuska je pozvala svoje državljane u istočnoj Ukrajini da odmah odu iz hitnih razloga, navodi se u priopćenju koje je objavilo francusko ministarstvo vanjskih poslova. "Također se preporučuje svim francuskim državljanima koji nisu u Ukrajini iz nužnih razloga da napuste zemlju", stoji u priopćenju.

Od francuskih državljana u istočnim ukrajinskim oblastima Harkov, Lugansk, Donjeck i Dnjepar traže se da napuste to područje "bez odgađanja". U priopćenju se također savjetuje francuskim građanima da odgode sva putovanja u Ukrajinu.

21:35 NATO je premjestio svoje osoblje iz glavnog ukrajinskog grada Kijeva u Lavov na zapadu zemlje i u Bruxelles iz sigurnosnih razloga, rekao je u subotu dužnosnik NATO-a te ujedno potvrdio izvješće norveškog portala VG.

"Sigurnost našeg osoblja je najvažnija, pa je zbog toga osoblje premješteno u Lavov i Bruxelles. Uredi NATO-a u Ukrajini ostaju otvoreni", izjavio je dužnosnik ne navodeći detalje o broju i poslovima preseljenih.

NATO i države saveznice pomno pratie i procjenjuju situaciju te će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere, rekao je dužnosnik. Lavov se nalazi na krajnjem zapadu Ukrajine, a mnoge zemlje su već premjestile svoje osoblje iz Kijeva.

20:59 Svjetska banka je priopćila da priprema 350 milijuna dolara pomoći Ukrajini, koju će čelnici grupacije razmotriti do kraja ožujka u sklopu plana o kratkoročnoj i dugoročnoj financijskoj pomoći toj državi. Na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u subotu, predsjednik Svjetske banke David Malpass kazao je da će ona nastaviti pomagati ukrajinskome narodu i ekonomiji dugoročno i kratkoročno.

Čelnici su se sastali u Muenchenu za vrijeme dok ruske strateške nuklearne snage drže vježbe pod nadzorom predsjednika Vladimira Putina. Washington je rusku vojsku na granici s Ukrajinom optužio da je "spremna za napad". Početna financijska potpora Svjetske Banke bit će praćena daljnjom pomoći i reformama, koje će obuhvatiti i energente i klimu, navodi se u priopćenju.

Malpass i Zelenskij raspravljali su i projektima za Ukrajinu, koji uključuju energetsku učinkovitost, infrastrukturu, željeznicu te jačanje gospodarstva i povećanje broja radnih mjesta u istočnoj Ukrajini. Svjetska banka i MMF u ponedjeljak su kazali da su usprkos tome što financijski pomažu zemlji, privremeno preselili dio zaposlenika iz Ukrajine zbog sve većeg strahovanja od potencijalne ruske invazije.

Tijekom prošle godine, Svjetska banka obustavila je poslovanje u nekoliko zemalja u kojima je došlo do državnih udara, kao što su Mjanmar i Sudan.

20:12 Finski predsjednik usporedio je trenutačan odnos Rusije prema Ukrajini sa Staljinovim pokušajem prijetnje i podjele Finske prije napada 1939. "Sve što se trenutno događa u Ukrajini i na Zapadu podsjeća me na ono što se dogodilo u Finskoj", rekao je predsjednik Sauli Niinisto na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"(Sovjetski diktator Josif) Staljin je mislio da će lako podijeliti naciju i napasti Finsku, no dogodilo se upravo suprotno. Ljudi su se ujedinili, što možemo vidjeti i u Ukrajini." Finska, koja je bila dijelom Ruskog Carstva od 1809. do 1917. godine, oduprla se prvotnom napadu SSSR-a 1939. Ova nordijska zemlja kasnije se, tijekom Drugog svjetskog rata, priklonila nacističkoj Njemačkoj te je dio teritorija koji je posjedovala prije rata putem mirovnih sporazuma pripao Sovjetskom Savezu. Tijekom hladnog rata Finska je bila neutralna.

19:34 Ministri vanjskih poslova skupine G7 nazvali su navečer sve veći broj kršenja primirja u istočnoj Ukrajini "vrlo zabrinjavajućim". Ministri G7 osudili su u upotrebu teškog naoružanja i neselektivno granatiranje civilnih područja u regiji Donbasa rekavši da to predstavlja kršenje sporazuma iz Minska, osmišljenog 2015. za mirno rješavanje sukoba.

Pozvali su Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini i ispuni svoje obveze u provedbi sporazuma iz Minska. Ministri su izjavili da su posebno zabrinuti zbog djelovanja samoproglašenih "narodnih republika" u istočnoj Ukrajini te da strahuju da bi "inscenirani incidenti mogli biti iskorišteni kao izgovor za moguću vojnu eskalaciju". Predstavnici G7 pohvalili su izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije u subotu gdje je istaknuo da je spreman igrati konstruktivnu ulogu u mirovnom procesu.

16:24 Govoreći na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, Volodimir Zelenski kaže kako bi bilo prekasno da zapadni saveznici uvedu sankcije nakon što je Rusija već izvršila invaziju. Otkriva da je već pozvao jednog čelnika na primjenu sankcija.

16:08 Vojni dužnosnici našli su se pod vatrom tijekom obilaska fronte sukoba. Prisiljeni su pobjeći u sklonište, navodi PA. Ukrajina ima i prve žrtve. "Dva ukrajinska vojnika su danas ubijena, a tri ranjena", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskyi.

Jedan od ubijenih bio je ukrajinski izviđački časnik kojeg je danas u 6 ujutro pogodila topnička granata, navodi. Vojnik je iza sebe ostavio tri kćeri od jedne, šest i 10 godina.

15:56 Netom nakon što je ukrajinski predsjednik rekao da su ruske tvrdnje o granatiranju od strane Ukrajine "blesave", ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba također je odbacio optužbe. "Ukrajina nikada nije otvorila vatru", rekao je i zatražio istragu navoda iz ruskih medija.

15:34 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da je paket sankcija Rusiji "spremljen u posljednjih nekoliko tjedana". Rekla je da se pripremaju različiti scenariji, dodajući da "činimo sve što možemo kako bismo osigurali da ti scenariji ne postanu stvarnost", prenosi CNN.

"Nije uvijek najoštrija reakcija ono što je najbolje. Dakle, moramo pobliže sagledati nastalu situaciju i na temelju toga je procijeniti. Učinit ćemo sve što možemo spriječimo najgori scenarij", kazala je.

15:28 Njemački avioprijevoznik Lufthansa najavio je u subotu da će ukinuti letove za Kijev i Odesu u razdoblju od 21. do 28. veljače dok raste strah od ruske invazije. Ova njemačka zrakoplovna kompanija, u čijem su vlasništvu i Eurowings, Swiss, Brussels i Austrian Airlines, izjavila je da neprekidno pozorno prati stanje u Ukrajini te da će u skladu s tim donijeti odluku o ponovnom uvođenju linija.

Lufthansa je samo jedna u nizu europskih zrakoplovnih kompanija koje su ukinule letove prema i iz Ukrajine, navodi se u medijskim izvješćima. Veliko gomilanje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom izaziva zabrinutost da bi invazija mogla biti neizbježna, zbog čega su vlade mnogih zemalja pozvale svoje građane da napuste zemlju što prije.

15:24 Rusija je objavila snimke ispaljivanja projektila tijekom vojnih vježbi. Na snimci se vidi kako ruske vojne snage lansiraju projektile u sklopu planiranih vježbi. Snimku je objavilo rusko ministarstvo obrane i prikazuje ogromne eksplozije na ciljevima. Rusija navodi da vojne vježbe ne bi trebale biti razlog za zabrinutost.

15:05 Njemačkim građanima rečeno je da napuste Ukrajinu, što je znak da obavještajni dužnosnici vjeruju kako bi napad mogao biti neizbježan. Američki i britanski dužnosnici već su rekli svojim građanima da odu dok su komercijalni letovi još uvijek aktivni, piše Sky News.

14:45 Američka potpredsjednica Kamala Harris upozorila je Rusiju da će se suočiti s "neviđenim" financijskim troškovima ako napadne Ukrajinu i predvidjela da će takav napad približiti europske saveznike Washingtonu, piše Al Jazeera.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji u Münchenu da Moskva suočava NATO sa zahtjevima za koje zna da savez ne može ispuniti, te da nema znakova ruskog povlačenja s granica Ukrajine.

14:43 Separatistički čelnici u istočnoj Ukrajini naredili su u subotu potpunu vojnu mobilizaciju usred naleta nasilja u ratom razorenoj regiji i straha na Zapadu da bi Rusija mogla iskoristiti sukobe kao izgovor za invaziju.

Denis Pushilin, čelnik proruske separatističke vlade u ukrajinskoj regiji Donjeck, objavio je priopćenje u kojem najavljuje punu mobilizaciju trupa, piše AP.

"Apeliram na sve muškarce u Republici koji mogu držati oružje da brane svoje obitelji, svoju djecu, supruge, majke", rekao je Pušilin. "Zajedno ćemo postići željenu pobjedu koja nam je svima potrebna."

Procjenjuje se da je oko 150.000 ruskih vojnika sada raspoređenih oko ukrajinskih granica, dugo tinjajući separatistički sukob mogao bi dati iskru za širi napad.

14:39 Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u subotu vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga, a Washington je rekao da su ruske snage u blizini ukrajinske granice "spremne za napad".

Dok se zapadne države boje početka jednog od najgorih sukoba od Hladnog rata, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se ruske snage počinju "raspoređivati i približavati" granici sa svojim bivšim sovjetskim susjedom.

"Nadamo se da će se povući s ruba sukoba", rekao je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Litvi, dodavši da invazija na Ukrajinu nije neizbježna.

Rusija je naredila jačanje vojske zahtijevajući od NATO-a da se Ukrajina nikada ne priključi savezu, ali kaže da su predviđanja da planira invaziju na Ukrajinu pogrešna i opasna. Kaže da se sada povlači, dok Washington i saveznici inzistiraju na tome da se gomilanje vojnika povećava.

Separatistički čelnici u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija ranije su proglasili opću mobilizaciju, dan nakon što su naredili ženama i djeci da se evakuiraju u Rusiju, navodeći prijetnju neposrednog napada ukrajinskih snaga.

Kijev je odlučno zanijekao optužbe, a Washington je rekao da je to dio ruskog plana da stvori izgovor za invaziju na Ukrajinu.

U subotu ujutro čule su se višestruke eksplozije na sjeveru grada Donjecka pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini, rekao je Reutersov svjedok. Podrijetlo eksplozija nije bilo odmah jasno. Ukrajina je ranije priopćila da je jedan njezin vojnik poginuo.

Vježbe ruskih nuklearnih snaga u subotu uključuju lansiranje balističkih i krstarećih projektila, priopćilo je ministarstvo obrane. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vježbe dio redovnog postupka obuke i da će Putin vjerojatno sudjelovati iz "situacijskog centra".

14:35 Vodeći svjetski proizvođači plina od nedjelje će u Kataru razgovarati o odgovoru na veliku potražnju za plinom, a očekuje se da ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na samitu zbog rasta tenzija s Ukrajinom, kazali su diplomati, piše AFP.

Forum zemalja izvoznica plina od 11 članova održava svoj godišnji samit, dok su zbog ukrajinske krize znatno porasle cijene plina, a Europa strahuje od ograničenja isporuka plina iz Rusije.

Diplomati koji su sudjelovali u sastancima prije samita kažu da će skupina, u kojoj nisu neki od ključnih proizvođača poput Australije i SAD-a, razgovarati o načinima povećanja proizvodnje u srednjem roku.

"Međutim, ruke su im vezane. Gotovo da i nema dostupnog plina", kazao je anonimno za AFP jedan diplomat.

11:39 Litavski predsjednik pozvao je da se ojača sigurnost baltičkih država američkim snagama jer je regija zabrinuta zbog gomilanja ruskih vojnika pored Ukrajine u čemu zapadne države vide prijetnju invazijom.

"Rusko gomilanje vojske na istočnoj granici NATO-a mijenja sigurnosnu situaciju", rekao je predsjednik Gitanas Nauseda nakon sastanka s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom u Vilniusu.

"Ključno je važno ojačati regionalnu sigurnost (baltičkih država) dodatnim snagama SAD-a i ubrzati suradnju u vojnoj nabavi", dodao je.

Od 2019. SAD raspoređuje rotacijske skupine od oko 500 vojnika s opremom u Litvi, a Nauseda u izjavi poziva Washington da se vojne snage trajno rasporede.

Nauseda je prije rekao kako se Litva boji da je Europa "na rubu rata".

9:00 Ukrajinska vojska navodi kako je njihov vojnik poginuo, prenosi AFP. Navodno je ubijen u sukobima s proruskim separatistima.

 

8:30 Međunarodni naftovod eksplodirao je u petak u Luhansku, gradu na istoku Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista, izvijestila je ruska novinska agencija Ria Novosti, objavivši snimke na kojima se vidi vatra koja u noći osvjetljuje nebo.

Eksplozija naftovoda Družba potresla je Luhansk, javila je Ria Novosti. Uzrok u petak navečer još nije bio poznat, dogodila se kada je napetost u krizi između Zapada i Rusije u vezi s Ukrajinom na vrhuncu.

Naftovod Družba povezuje Rusiju s nizom nekadašnjih sovjetskih satelita u istočnoj i u srednjoj Europi. Kako navodi ruska agencija, nakon eksplozije naftovoda u Luhansku se dogodila još jedna eksplozija koje se uzrok ne navodi.

8:25 Britanski premijer Boris Johnson ocijenio je u petak navečer da "još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće" u Ukrajini, pozivajući zapadne zemlje na "solidarnost", uoči odlaska na sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, u Njemačkoj.

Gomilanje ruskih snaga na granici s Ukrajinom se nastavlja, premda Moskva tvrdi suprotno, objavio je Downing Street, navodeći podatak o 7000 dodatnih ruskih vojnika. Sjedinjene Države ocjenjuju da je na ukrajinskoj granici 150.000 vojnika, čak i 190.000 ako se računaju pripadnici separatističkih snaga, rekao je američki dužnosnik.

"Još postoje izgledi da se spriječi nepotrebno krvoproliće, ali to će zahtijevati solidarnost Zapada kakva nije viđena u novijoj povijesti", rekao je Boris Johnson u priopćenju.

"Saveznici moraju biti jednoglasni kako bi upozorili predsjednika Putina da će morati platiti visoku cijenu. Diplomacija još može prevladati", dodao je britanski čelnik koji u subotu sudjeluje na konferenciji u Münchenu.

Konferencija koja se održava od petka do nedjelje posvećena je obrani i sigurnosti, a događa se usred napetosti između Moskve i Zapada koji strahuje da se ruske snage pripremaju za napad na Ukrajinu.

U Münchenu će se održati sastanci različitih formata na kojima će sudjelovati američka potpredsjednica Kamala Harris, američki državni tajnik Antony Blinken, diplomatski vrh Europske unije, NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Rusi koji su bili redoviti sudionici konferencije, ove godine nisu poslali svoje predstavnike.

8:05 Lažne zastave, na koje su Ukrajina i zapadne obavještajne službe upozoravale tjednima prije, počele su u petak kada je automobil eksplodirao u Donjecku, najvećem gradu u odcijepljenim područjima Donbasa. Separatistički čelnici su pozivali na masovnu evakuaciju civila u Rusiju.

Zapadne sile, uključujući Sjedinjene Države, tjednima su upozoravale da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti neku vrstu izmišljene provokacije u separatističkim područjima kao opravdanje za vojni napad ili čak invaziju na Ukrajinu širokih razmjera, piše Politico.

Washington i glavni gradovi ostalih NATO saveznika pritisnuli su ukrajinskog predsjednika da ograniči odgovor vojske i izbjegne provokaciju koja je nastala samo radi mogućeg pokretanja još većeg sukoba.

8:00 Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je "siguran" u to da je ruski predsjednik Vladimir Putin "odlučio" napasti Ukrajinu, dodajući da još "nije kasno" za diplomaciju.

"Siguran sam da je odlučio. Imamo razloga tako misliti", rekao je američki predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje u Bijeloj kući.

Sve dok se invazija ne dogodi, "diplomacija je moguća", dodao je, istaknuvši da se američki državni tajnik Antony Blinken treba u četvrtak u Europi sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Američki predsjednik se zapitao je li ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom "najpametnije" da u ovom trenutku putuje na međunarodnu konferenciju u Münchenu, ocijenivši da je odluka o tome na njemu.

"U traženju diplomatskog rješenja to možda nije, to možda jest najpametnije, ali odluka je na njemu", rekao je Biden, ne odgovorivši jasno na pitanje hoće li Zelenski sudjelovati na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu koja se završava u nedjelju.

Bojazan od ruske vojne intervencije u Ukrajini bila je u petak veća no ikad zbog učestalog kršenja primirja između proruskih separatista i ukrajinskih vojnika koji od 2014. ratuju na istoku Ukrajine. U tom je sukobu dosad izginulo više od 14.000 ljudi.

Vlasti na proruskom pobunjenom području u naredile su evakuaciju civila u Rusiju.

"Sve to odgovara već viđenoj ruskoj strategiji stvaranja izlike za napad na Ukrajinu", rekao je Biden u svom govoru iz Bijele kuće nakon još jednog virtualnog sastanka s europskim i sa saveznicima u NATO-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeto na istoku VIDEO/FOTO Velika eksplozija plina u Luhansku, Biden uvjeren u napad: "Putin je donio odluku, ali još uvijek ima mjesta za diplomaciju"

Pročitajte i ovo Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost GOST DNEVNIKA NOVE TV Stručnjak za sigurnost o sukobu: ''Njemačka inzistira da se Rusiju dovede za pregovarački stol, a i Ukrajini je upućena jasna poruka"

Dok napetost na terenu raste, Rusija je u petak ponovo ustvrdila da povlači svoje postrojbe s ukrajinske granice, ali nije razuvjerila svoje protivnike.

"To se nije dogodilo", uzvratio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov obraćajući se zastupnicima.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da ruska vojska štoviše šalje "pojačanja" i priprema se na intervenciju "približavajući se granici, razmještajući snage i povećavajući svoje logističke kapacitete".

Rusija niječe bilo kakve planove za invaziju i traži jamstva za svoju sigurnost, napose povlačenje NATO-a iz istočne Europe, što Zapad odlučno odbija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene