Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vojnici se ne povlače"

Glavni tajnik NATO-a o krizi na istoku Europe: "Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO očekuje da će ruska vojska izvesti sveobuhvatni napad na susjednu Ukrajinu.

"Svi znakovi ukazuju na to da Rusija planira potpuni napad na Ukrajinu", kazao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg, koji sudjeluje na Konferenciji o sigurnosti u Münchenu, govorio je o neprestanom gomilanju ruske vojske u blizini granice s Ukrajinom.

"Vojnici se ne povlače, kako tvrdi Rusija, već dolaze novi", rekao je te dodao da postoje indikacije da Rusija priprema izliku za napad.

Unatoč prijetnji eskalacije, Stoltenberg ostaje predan političkom rješenju sukoba: "Želimo natjerati Rusiju da promijeni stav i sjedne s nama."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svi bivši ministri Muljanje s imovinom, namještanje natječaja, pogodovanje, sukob interesa...: Iz Plenkovićevih Vlada dosad je otišlo mnoštvo ministara

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pad ministra Darko Horvat prevezen u Remetinec: Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor

Stoltenberg je također odgovorio na poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za više iskrenosti po pitanju može li se njegova zemlja pridružiti NATO-u.

"Pomažemo Ukrajini da ojača svoju obrambenu sposobnost. Pružamo obuku, opremu i tako pomažemo (na putu) prema euroatlantskim integracijama", rekao je on.

Dodao je da je članstvo Ukrajine u NATO-u moguće, ali da o tome odlučuje još 30 saveznika. Prema njegovim riječima, trenutno nije najvažnije da se Ukrajina pridruži NATO-u, već "je li prihvatljivo da velika sila poput Rusije drugoj zemlji silom određuje što smije i što ne smije činiti".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene