Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Stručnjak za sigurnost o sukobu: ''Njemačka inzistira da se Rusiju dovede za pregovarački stol, a i Ukrajini je upućena jasna poruka"

Rusije u Münchenu na Konferenciji o sigurnosti nema. Reporterka Dnevnika Nove TV analizira što govori ta činjenica.

''Proces, koji je započeo 2007. godine u Münchenu, po povijesnim riječima Vladimira Putina iz kojih se moglo sve predvidjeti je kulminacija te situacije'', rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović o činjenici da u Münchenu na Konferenciji o sigurnosti nema Rusije.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je poslala, ističe Petrović, iznenađujuće snažne poruke. ''Čak ju je američki državni tajnik Antony Blinken gledao malo u čudu, ali su njezine riječi bile melem za njegove uši'', kazala je Petrović te dodala da Blinken ide sljedeći tjedan u Moskvu.

''Današnji dan konferencije o sigurnosti u Münchenu je pokazao da transatlantsko zajedništvo, koje predvode SAD i Njemačka nije ničime dovedeno u pitanje. Upućene su jasne poruke Rusiji - da mora odustati od svih prijetnji prema Ukrajini.

S druge strane, komplementarno sudjelovanje SAD-a koja provodi strategiju odvraćanja prijetnjom uporabe oružane sile, dok Njemačka i dalje inzistira u potpunosti na diplomatskoj politici dovođenja Rusije za pregovarački stol kao jedini način rješavanja sukoba. Ukrajini je upućena poruka da ugovor iz Minska nije tehničko pitanje, već obvezujući dokument koji Ukrajina mora provesti'', pojasnio je stručnjak za sigurnost Gordan Akrap za Dnevnik Nove TV.

Što se Vitalija Klička tiče, koji izaziva uporabu oružja, Akrap podsjeća da on nije profesionalni političar te da su mu takve stvari ''slabija strana.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeto na istoku VIDEO/FOTO Velika eksplozija plina u Luhansku, Biden uvjeren u napad: "Putin je donio odluku, ali još uvijek ima mjesta za diplomaciju"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza iz minute u minutu Britanci objavili kartu mogućeg napada Rusije na Ukrajinu: "Mogu izvesti invaziju bez upozorenja"

Rusija će, ističe Petrović, sigurno djelovati. ''To i je u paketu Baltičkih zemalja i Poljske, da će djelovati u malim, neitegriranim euroatlanskim područjima'', rekla je Petrović. Akrap je dodao da je to, nažalost, već viđen proces. Podsjetio je da su BiH, Sjeverna Makedonija i Crna Gorija godinama izložene strašnim, intenzivnim operacijama koje provode Rusija i prosrpski krugovi.

Što se Sjeverne Makedonije tiče, Akrap je kazao da je Rusija poduzela javne i tajne aktivnosti kako bi se spriječilo postizanje Prespanskog sporazuma koji je zamrznuo i zatvorio otvorena pitanja koja su imala Grčka i Makedonija. ''Otvorio je put Sjevernoj Makedoniji prema transatlantskim i euroatlantskim integracijama'', zaključio je Akrap.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene