Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Joe Biden obratio se javnosti: "Još nismo potvrdili da se ruske vojne jedinice vraćaju u svoje matične baze. Invazija je još moguća"

Njemački kancelar Olaf Scholz sastao se u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Obojica su na presici uvjeravali da ne žele rat.

* Bijela kuća upozorila je da ruski napad na Ukrajinu može početi u svakom trenutku i to bombardiranjem iz zraka

* Telefonski razgovor između Putina i Bidena nije smirio sve jače tenzije između Rusije i Ukrajine

* Održana je važna presica nakon sastanka Putina i njemačkog kancelara Scholtza

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:51 Rusko priznanje separatističkih teritorija na istoku Ukrajine bilo bi "agresija bez oružja", upozorio je u utorak navečer francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nakon poziva ruskih zastupnika u tom smislu.

"Bila bi to nemoguća situacija, oblik neoružane agresije i neoružano narušavanje ukrajinskog jedinstva i cjelovitosti", istaknuo je pred vanjskopolitičkim odborom Narodne skupštine.

Duma, donji dom ruskog parlamenta, glasovao je u utorak o pozivu predsjedniku Vladimiru Putinu da Rusija prizna neovisnost proruskih separatističkih teritorija koji, uz njezinu potporu, već osam godina ratuju s ukrajinskom vojskom na istoku Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da trenutačno ne postoji "nikakva službena odluka" o tome, ali da zahtjev zastupnika "odražava mišljenje ruskog naroda".

Priznanje tih teritorija značilo bi završetak mirovnog procesa na istoku Ukrajine i ugovora iz Minska potpisanog 2015. pod francusko-njemačkim pokroviteljstvom, po kojemu se na kraju predviđa njihovo vraćanje pod nadzor Kijeva.

21:30 Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti zbog tenzija između Rusije i Ukrajine.

Rekao je kako su SAD spremne bez obzira na to što se dogodi u Ukrajini.

"Spremni smo na dodatan angažman s Rusijom i našim saveznicima te partnerima kako bismo poboljšali stabilnost i sigurnost u cijeloj Europi. Spremni smo odgovoriti odlučno na ruski napad na Ukrajinu, koji još postoji kao mogućnost. Svih ovih tjedana i mjeseci, to je bio naš pristup svemu i ostaje naš pristup", naglasio je Biden.

Rekao je kako vjeruju u diplomaciji kako bi se izbjegla patnja. Dodaje da SAD još nisu potvrdile da Rusi povlače dio snaga.

"Još nismo potvrdili da se ruske vojne jedinice vraćaju u svoje matične baze. Dapače, naše analize ukazuju na to da su i dalje na vrlo opasnom položaju, a činjenica je da i sada Rusija ima više od 150.000 vojnika koji kruže oko Ukrajine i Bjelorusije, duž ukrajinske granice. Invazija je još moguća", rekao je predsjednik SAD-a.

U govoru je istaknuo da će Rusija naići na ogromnu međunarodnu osudu, ali ekonomske sankcije ako se odluče za napad.

"Ako Rusija napadne, Ukrajina će platiti golemu cijenu. A svijet neće zaboraviti da je Rusija izabrala bespotrebnu smrti i uništenje.

"SAD nije prijetnja Rusiji. Ukrajina nije prijetnja Rusiji. SAD ni NATO nemaju projektile u Ukrajini. Mi nemamo, nemamo planove da ih tamo postavimo. Građani Rusije nisu naša meta. Ne želimo destabilizirati Rusiju. Građanima Rusije: 'Niste naši neprijatelji. Ne vjerujem da želite krvavi, destruktivni rat s Ukrajinom'.

Prije 77 godina ratovali smo rame uz rame. Tad nismo imali izbora. Sad postoji izbor. Svijet neće zaboraviti da je Rusija izabrala konflikt bez razloga. Zapad je ujedinjen", rekao je i ponovio da se diplomatskim naporima trba dati mogućnost za uspjeh. Od osnovnih principa, kazao je, neće odustati. Kazao je da ne govori ovo sve iz provokacije nego zato što je to istina.

20:30 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je američkog kolegu Antonyja Blinkena u telefonskom razgovoru u utorak na "pragmatičan dijalog" o europskoj sigurnosti, a šef američke diplomacije zatražio je "provjerljivu, vjerodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici.

"Lavrov je istaknuo da je agresivna retorika kojom se koriste Washington i njegovi bliski saveznici nedopustiva, pozivajući na pragmatičan dijalog o svim pitanjima koja zaokupljaju Rusiju", ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Šef ruske diplomacije istaknuo je ujedno nužnost "nastavka suradnje" Moskve i Washingtona radi smirivanja napetosti, doznaje se iz istog izvora.

Blinken je u razgovoru zatražio od Lavrova "provjerljivu, vjerodostojnu i značajnu deeskalaciju" na ukrajinskoj granici, navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

"Naglasio je da, iako bi svaka daljnja ruska agresija na Ukrajinu potaknula brz, ozbiljan i ujedinjen transatlantski odgovor, mi ostajemo predani diplomatskom putu i vjerujemo da postoji prilika da se kriza riješi mirnim putem", dodao je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price nakon novog telefonskog razgovora dvojice ministara.

15:34 Održana je press konferencija Vladimira Putina i njemačkog kancelara Olafa Scholza. Putin je rekao da je Rusija odlučila djelomično povući vojsku s ukrajinske granice i da vidi dodatni prostor za nastavak pregovora sa Zapadom o sigurnosnim zahtjevima Moskve.

Moskva traži pravna jamstva da se NATO više neće širiti na istok i da u blizini Rusije neće postavljati raketne sustave. Putin je kazao kako mu je rečeno da se Ukrajina neće u bliskoj budućnosti pridružiti NATO-u, no da Kremlj to ne smatra dovoljnom garancijom te da to pitanje želi potpuno i odmah.

Kazao je i kako je Njemačka Rusiji ključni partner te kako bi volio osnažiti njihove odnose. NATO se ne smije širiti na štetu drugih zemalja, poručuje. Spreman je, kaže, razgovarati o pitanjima europske sigurnosti te o pitanjima vezanim uz projektile i njihovo razmještanje. 

Još jednom je ustvrdio da postoje "kršenja ljudskih prava" u Donbasu u istočnoj Ukrajini. Putin je također ponovio svoju tvrdnju da je u regiji Donbasa došlo do genocida. Dodaje da Rusija ne želi rat te da je zbog toga iznio prijedloge za početak pregovora. No kaže - nije bilo konstruktivnog odgovora na njihove prijedloge. Ipak prostor za pregovore još postoji, napominje. 

"Za moju generaciju, rat u Europi postao je nezamisliv i moramo se pobrinuti da tako i ostane. Kao čelnici država i vlada naša je odgovornost i naš posao spriječiti vojnu eskalaciju u Europi", rekao je pak njemački kancelar.

Smatra da diplomacija o Ukrajini "nije iscrpljena". Pozdravio je povlačenje dijela ruskih vojnika, dodajući da je diplomatsko rješenje i dalje moguće. "Diplomatske mogućnosti nisu iscrpljene.To što sada čujemo da su se neke trupe povukle je dobar znak, nadamo se da će toga biti još", kazao je. "Rješenje je moguće. Koliko god se situacija činila teškom i ozbiljnom, odbijam reći da je situacija beznadna", kazao je njemački kancelar. 

Putin je prozvao NATO zbog bombardiranja Beograda te se referirao na izjave njemačkog kancelara da njegova generacija ne može zamisliti rat u Europi. Putin je podsjetio da je rat bio 90.-ih godina na području bivše Jugoslavije, a da ga je inicirao NATO.

15:05 Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao je u Bruxellesu da ''dosad nismo vidjeli nikakvu deeskalaciju" s ruske strane na granicama s Ukrajinom. Dodaje da su znakovi koji dolaze iz Moskve o diplomatskim naporima daju "razlog za oprezan optimizam".

13:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin posjeo je u utorak u Kremlju njemačkog kancelara Olafa Scholza nasuprot sebi za šest metara dugi stol za kojim će voditi razgovore o ukrajinskoj krizi, jednako kao i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona prošli tjedan.

Bijeli stol prekriven staklenom pločom s cvjetnim motivima postao je popularan za meme dosjetke na internetu pošto su objavljene fotografije susreta Putina i Macrona.

Scholz je kao i Macron odbio da ga Rusi podvrgnu PCR testu na koronavirus prije sastanka. Umjesto toga izabrao je da ga testira liječnik iz njemačkog veleposlanstva u njegovu zrakoplovu nakon slijetanja, prije samog izlaska iz zrakoplova.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da će zato fizička distanca između dvojice čelnika biti veća nego je uobičajeno.

"No to se neće odraziti na karakter sastanka, sadržaj ili trajanje", rekao je. Razgovori će, dodao je, biti "opsežni". 

12:50 Rusija kaže da je povlačenje nekih snaga s ukrajinskih granica bilo planirano i naglašava da će nastaviti premještati vojnike po svojem teritoriju kako smatra prikladnim.

"Uvijek smo govorili da će se nakon završetka vježbi vojnici vratiti u svoje stalne baze. To nije ništa novo. Ovo je uobičajen proces", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

SAD je optužio da potpiruje krizu neprestano upozoravajući na nadolazeću invaziju i dodao da se predsjednik Rusije Vladimir Putin počeo šaliti o tome.

"Tražio je da saznamo je li objavljeno točno vrijeme i sat početka rata", kazao je Peskov.

11:53 Ukrajina i Zapad uspjeli su spriječiti rusku "eskalaciju", rekao je u utorak šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba nedugo nakon vijesti da su se ruske snage raspoređene u blizini ukrajinskog teritorija počele povlačiti.

"Zajedno s našim partnerima uspjeli smo spriječiti bilo kakvu novu rusku eskalaciju", rekao je ministar.

Ipak, smatra da je još prerano za konstataciju da su zaista smanjene napetosti u toj krizi, koja potresa Europu od kraja 2021. godine.

"Situacija je i dalje napeta, ali pod kontrolom", rekao je Kuleba.

11:39 Ruski rubalj, valuta pod pritiskom usred bojazni od novih zapadnih sankcija u slučaju rata, porastao je 1,5 posto ubrzo nakon objave ministarstva obrane.

Valuta je ojačala i u ponedjeljak nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sugerirao predsjedniku Vladimiru Putinu da Moskva nastavi diplomatskim putem u nastojanjima da izvuče sigurnosna jamstva od Zapada.

Reakcija valute na te riječi pokazala je da jedna fraza može biti dovoljna da se rubalj snažno pomakne u oba smjera, rekao je Dmitri Polevoj, voditelj ulaganja pri banci Locko Invest.

11:11 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova napisala je na Telegramu da je današnji datum povijesni.

"15. veljače 2022. ući će u povijest kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda. Oni su osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka", napisala je.

Agencija RIA objavila je snimke tenkova kako se vraćaju u bazu, za koje Rusija tvrdi da su dokaz o povlačenju ruske vojske.

10:15 Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u utorak u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom o deeskalaciji napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, no odbio se podvrgnuti PCR testu prije sastanka. Umjesto ruskog testa, Scholz je odlučio da liječnik iz njemačkog veleposlanstva učini PCR test, koji je preduvjet za ulazak u Kremlj na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kazali su izvori iz njemačkog izaslanstva.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog se tjedna također odbio podvrgnuti ruskom PCR testu prije sastanka s Putinom. Razgovori Macrona i Putina zbog toga su održani za šest metara dugim stolom kako bi se održao drastičan fizički razmak.

9:44 Rusko ministarstvo obrane kazalo je da se dio vojnika s granice s Ukrajinom vraća u svoje baze nakon završetka vježbi, prenosi novinska agencija Interfax i dodaje da se većina vježbi diljem zemlje nastavlja.

9:23 Novi njemački kancelar Olaf Scholz sastat će se u utorak prvi put s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u misiji s visokim ulogom u svrhu sprečavanja rata, a najveći ruski trgovinski partner u Europi upozorit će na dalekosežne sankcije ako Rusija napadne Ukrajinu.

Predviđeno je da će sastanak u Kremlju trajati nekoliko sati, a na kraju će biti održana zajednička konferencija za novinare.

Uoči posjeta ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik pozvao je kancelara da zauzme čvrst stav prema Putinu.

"Samo jasan ultimatum Putinu s rokom da naredi povlačenje svoje do zuba naoružane horde najkasnije do 16. veljače još uvijek može spasiti svjetski mir", rekao je Melnik novinama njemačke medijske grupe Funke u izjavi objavljenoj u utorak.

"Ako šef Kremlja zanemari ovo posljednje upozorenje, vrlo bolne preventivne sankcije Rusiji morale bi biti uvedene korak po korak već sljedeći dan", dodao je veleposlanik.

8:40 Ruski diplomat Vladimir Čizov rekao je za The Guardian da Rusija ima pravo na "protunapad" na Ukrajinu ako smatra da Kijev prijeti stanovništvu istočne Ukrajine.

"Nećemo napasti Ukrajinu, osim ako nas ne isprovociraju", rekao je Čižov.

''Ako Ukrajinci krenu u napad na Rusiju, ne biste se trebali iznenaditi ako mi odgovorimo. Ili, ako počnu otvoreno ubijati ruske državljane bilo gdje, u Donbasu ili bilo gdje", rekao je.

7:00 Sjedinjene Države nude Ukrajini jamstvo za zajam do milijardu dolara kako bi pomogle njezinu gospodarstvu usred pritiska zbog ruskog vojnog jačanja, izjavio je u ponedjeljak američki državni tajnik Antony Blinken.

"Ova ponuda... ojačat će sposobnost Ukrajine da osigura ekonomsku stabilnost, rast i prosperitet svojim građanima, suočena s destabilizirajućim ponašanjem Rusije", rekao je Blinken.

Snažno partnerstvo između Ukrajine, MMF-a, drugih međunarodnih financijskih tijela, skupine G7, bogatih država i drugih bilateralnih donatora također će pomoći u tim naporima, dodao je.

6:50 Američki građani trebali bi odmah napustiti Bjelorusiju zbog gomilanja ruskih vojnih snaga duž bjeloruske granice s Ukrajinom, priopćio je u ponedjeljak Državno tajništvo SAD-a.

Državno tajništvo u petak je savjetovalo svim privatnim osobama da napuste Ukrajinu u roku od 48 sati, a u subotu je zapovjedilo većini članova američkog veleposlanstva da napuste tu zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAORUŽAVANJE STRANA FOTO Nova pošiljka iz SAD-a: U Ukrajinu sletjela dva aviona puna oružja, satelit snimio fotografije ruskog naoružanja

Pročitajte i ovo Ruska vojska NOVO GOMILANJE VOJSKE Ima li naznaka novog rata? Putin i Biden razgovarali više od sat vremena. Bijela kuća poslala priopćenje, oglasio se i Kremlj

6:45 Rusija je premjestila neke dalekometne topničke i raketne bacače na borbene položaje. SAD vjeruje da će Rusija napasti Ukrajinu do kraja tjedna, rekao je dužnosnik.

Američki dužnosnici kažu da Rusija sada ima 80 posto snaga koje će joj trebati za invaziju punog razmjera, a ostale su na putu. Više od 100.000 ruskih vojnika skupljeno je duž granica Ukrajine - na istoku, u Rusiji, i na sjeveru, u Bjelorusiji.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je da ruski predsjednik Vladimir Putin može izdati zapovijed za invaziju "u suštini, bilo kada".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene