Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Prisiljavali ih na svašta!

Djeca detaljno ispričala kako su ih mučili pripadnici Islamske države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvero djece je predstavnicima organizacije za ljudska prava detaljno ispričalo kako su ih tukli i prisiljavali da gledaju video snimke odrubljivanja glava.

Militantna skupina Islamska država (IS) zlostavljala je kurdsku djecu iz sirijskog grada Kobanija koju je kao taoce držala nekoliko mjeseci, priopćila je u utorak organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Ilustracija Noćna mora Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo"

Četvero od 153 djece detaljno je ispričalo predstavnicima HRW-a kako su ih tukli, držali u lošim uvjetima i prisiljavali da gledaju video snimke odrubljivanja glava i napada boraca te radikalne islamističke skupine.

Djeca u dobi od 14 do 16 godina bila su među 250 kurdskih tinejdžera otetih 29. svibnja dok su putovali kući u Kobani nakon ispita u školi u pokrajinskoj prijestolnici Alepu.

Očajna majka sama krenula vratiti kćeri kući: Džihadisti je zatočili

IS je oslobodila sve djevojčice u roku od nekoliko sati, ali je zadržala 153 dječaka u školi u Manbiju, gradu 55 kilometara jugozapadno od Kobanija. Skupine tih dječaka oslobođene su između lipnja i listopada, a najmanje 25 trebalo bi biti oslobođeno u srijedu.

Pripadnici IS-a tukli su djecu električnim kablovima po rukama, leđima i stopalima, posebice kada se nisu lijepo ponašali, rekao je jedan 15-godišnjak HRW-u.

Prema izjavama četvero djece, čuvari u školi u Manbiju tukli su djecu koja su pokušala pobjeći, loše naučila obavezne vjerske lekcije ili učinila bilo što drugo što su njihovi otmičari smatrali lošim.

VIDEO Džihadisti prvi put snimljeni kako raspravljaju o kupnji i prodaji ropkinja!

Četvorica dječaka nisu mogla objasniti zašto su pušteni nas slobodu, pa se pretpostavlja da su oslobođeni jer su završili vjersku obuku. Pripadnici IS-a dali su im 150 sirijskih funti (jedan američki dolar), DVD s vjerskim materijalom i pustili ih, navodi HRW.

Kobani je postao simbol borbe između IS-a i sirijskihj Kurda kojima Amerikanci pomažu zračnim napadima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene