Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridružile se IS-u

Očajna majka sama krenula vratiti kćeri kući: Džihadisti je zatočili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Majka dvije britanske tinejdžerice za koje se vjeruje da su otputovale u Siriju kako bi se udale za džihadiste ISIS-a, oteta je u pokušaju da ih spasi.

Zahra i Salma Halane, obje u dobi od 16 godina iz Manchestera otišle su od kuće još u lipnju, a njihovi otac i majka zaputili su se u regiju, kako bi ih vratili kući. Otac Ibrahim (52) i majka Khadra Jama (45) su rodom iz Somalije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako će reagirati Putin? EU poziva Rusiju: Prestanite napadati sirijske pobunjenike; Saudijska Arabija poručuje: Mi ćemo ih nastaviti naoružavati Slika nije dostupna Među njima puno zapadnjaka Gotovo 30.000 stranih džihadista ušlo u Siriju i Irak od 2011.

Iako su džihadisti oteli majku, ona je kasnije puštena da se vrati u Veliku Britaniju, nakon što je njezina kći inzistirala na tome da ju je Alah izabrao da dođe u Siriju, nju i njezinu sestru, prenosi Daily Mail.

Džihadisti žele koristiti ebolu kao oružje te ubijati civile otrovnim iglama

Njihovi roditelji pokušali su ih spasiti u srpnju, a Kadra je puštena iz zatočeništva u rujnu.

Roditelji su uz pomoć djelatnika muslimaske dobrotvorne ustanove u Danskoj prvo otišli u Tursku, odakle je on uspostavio kontakte s lokalnim sirijskim džihadistima za koje su vjerovali da se kod njih nalaze njihove kćeri.

Po prvu kćer neimenovani je djelatnik otišao sam, no nakon što je razgovarao s njom, ona mu je rekla da se ne namjerava vraćati kući te da ju je Alah posebno izabrao da dođe u Siriju.

Problemi su nastali kad je do druge kćeri, koja se nalazi u gradu Manbiju s njim otišla i majka. Džihadisti su ih obje zarobili, optuživši ih da su britanski i danski špijuni.

Britanske vlasti vjeruju da su tinejdžerice radikalizirane putem interneta. Obje su putem Twittera objavile da podržavaju egzekucije sirijskih vojnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene