Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kraja krizi u Venezueli

Glad i kriminal haraju zemljom bogatom naftom: "Pljačkaši su nas ostavili gole. Uzeli su i košare za prljavo rublje"

Prosvjed u Venezueli (Foto: AFP)
Prosvjed u Venezueli (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Prosvjed u Venezueli (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Venezuela prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u svojoj povijesti. Iako je po zalihama sirove nafte najbogatija zemlja svijeta, mnogi građani te države gladuju, a i pljačke su sve učestalija pojava.

Prizori pljački u Venezueli postaju sve češći. U prvoj polovici siječnja ove godine broj pljački je narastao za više od pet puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Mete pljačkaša nisu samo trgovine. Augustin Caldeira je u proteklih nekoliko godina ostao bez tri vozila.

Pročitajte i ovo Nemiri u Venezueli (Foto: AFP) Tko kontrolira vojsku? Kaos u Venezueli: Guaido najavio nastavak prosvjeda, Maduro objavio neuspjeh planirane pobune Nicolas Maduro (Foto: AFP) Uusmjerene na tankere SAD uveo nove sankcije venezuelskom naftnom sektoru

"Opljačkali su nas s uperenim oružjem. Napadali su nas i reketarili", rekao je Caldeira, vozač i poljoprivrednik.

Pljačkaši upadaju i u domove. "Praktički su nas ostavili gole. Odnijeli su klima uređaje, hladnjake, pa čak i košare za prljavo rublje", rekao je Luis Alejandro Cabello, vlasnik opljačkane kuće.

Razbojstva su se pojačala nakon nereda koji su izbili krajem prošle godine kad vlada nije ispunila obećanja o podjeli košara sa šunkom. U prosvjedima je bilo i stradalih.

"Došla je nacionalna garda. Bili su pijani i govorili da su oni glavni. Ljudi ih nisu slušali i zapovjednik je poludio i počeo pucati. Pucao je na svakog. Otišao sam do vojnika i ostavio suprugu. Kad sam se vratio bila je ustrijeljena kao i moj brat", ispričao je Bernabe Moya.

Venezuelanska kriza pogađa i zemlje u regiji

Prema tvrdnjama venezuelanske oporbe, cijene su u prošloj godini narasle za 2.600 posto. MMF procjenjuje da će ove godine inflacija dosegnuti pet znamenki, a gospodarstvo će se u petoj godini recesije smanjiti za oko 15 posto.

"Taj fenomen pljačke značajno raste zbog gladi. To stvarno postaje velik i važan problem čak i u regiji jer već vidimo kako susjedne zemlje pogađa ozbiljna ekonomska situacija u Venezueli", objasnio je analitičar Henkel Garcia.

Sankcije koje je administracija američkog predsjednika Trampa uvela prošlog kolovoza dodatno su pogoršale stanje u zemlji jer su onemogućile pristup kreditima i zastrašile naftne tvrtke.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene