Venezuela prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u svojoj povijesti. Iako je po zalihama sirove nafte najbogatija zemlja svijeta, mnogi građani te države gladuju, a i pljačke su sve učestalija pojava.

Galerija


Prizori pljački u Venezueli postaju sve češći. U prvoj polovici siječnja ove godine broj pljački je narastao za više od pet puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Mete pljačkaša nisu samo trgovine. Augustin Caldeira je u proteklih nekoliko godina ostao bez tri vozila.

Vezani članci Djeca u Venezueli umiru od gladi (Foto: AFP) Pakao na ulicama ovoga grada teško je i zamisliti: Djeca umiru od gladi, roditelji ih prodaju za seks, u bolnicama nema lijekova... Caracas, Venezuela (Foto: Getty Images) Objavljena lista najskupljih gradova za život, broj 1 mogao bi vas iznenaditi

"Opljačkali su nas s uperenim oružjem. Napadali su nas i reketarili", rekao je Caldeira, vozač i poljoprivrednik.

Pljačkaši upadaju i u domove. "Praktički su nas ostavili gole. Odnijeli su klima uređaje, hladnjake, pa čak i košare za prljavo rublje", rekao je Luis Alejandro Cabello, vlasnik opljačkane kuće.

Razbojstva su se pojačala nakon nereda koji su izbili krajem prošle godine kad vlada nije ispunila obećanja o podjeli košara sa šunkom. U prosvjedima je bilo i stradalih.

"Došla je nacionalna garda. Bili su pijani i govorili da su oni glavni. Ljudi ih nisu slušali i zapovjednik je poludio i počeo pucati. Pucao je na svakog. Otišao sam do vojnika i ostavio suprugu. Kad sam se vratio bila je ustrijeljena kao i moj brat", ispričao je Bernabe Moya.

Venezuelanska kriza pogađa i zemlje u regiji

Prema tvrdnjama venezuelanske oporbe, cijene su u prošloj godini narasle za 2.600 posto. MMF procjenjuje da će ove godine inflacija dosegnuti pet znamenki, a gospodarstvo će se u petoj godini recesije smanjiti za oko 15 posto.

"Taj fenomen pljačke značajno raste zbog gladi. To stvarno postaje velik i važan problem čak i u regiji jer već vidimo kako susjedne zemlje pogađa ozbiljna ekonomska situacija u Venezueli", objasnio je analitičar Henkel Garcia.

Sankcije koje je administracija američkog predsjednika Trampa uvela prošlog kolovoza dodatno su pogoršale stanje u zemlji jer su onemogućile pristup kreditima i zastrašile naftne tvrtke.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr