U Belgiji osuđen prvi terorist s europskom putovnicom (Foto: AFP)
U Belgiji osuđen prvi terorist s europskom putovnicom (Foto: AFP) Foto: Afp

Francuski džihadist Mehdi Nemmouche koji je proglašen krivim za četiri "teroristička ubojstva" počinjena 2014. u Židovskom muzeju u Bruxellesu osuđen je u noći s ponedjeljka na utorak na doživotni zatvor.


Nemmouche (33) je prošli četvrtak proglašen krivim za ubojstvo četiri osobe u Židovskom muzeju u Bruxellesu koje je počinio 24. svibnja 2014. nakon što se vratio iz Sirije.

Vezani članci Ranjeni policajac sanitetskim vozilom prevezen u bolnicu Sindikat policijskih službenika reagirao na snimku napada na policajce ispred zgrade Vlade: "Itekako se radi o terorističkom činu" Francuska policija, ilustracija Objavljeni detalji krvavog napada u Parizu: Profesoru odrubio glavu pa pobjegao, policija ga ubrzo upucala

Ubio je izraelski par, Francuskinju koja je volontirala u muzeju i belgijskog člana osoblja koji je preminuo nekoliko dana kasnije. Napad za koji je osuđen Nemmouche smatra se prvim napadom nekog islamističkog militanta s europskim državljanstvom koji se vratio iz Sirije.

Prizivni sud u Bruxellesu nakon osam sati rasprava zaključio je da kod Nemmouchea apsolutno ne postoji žaljenje u odnosu na žrtve, da zločin nosi antisemitska obilježja, da je počinitelj opasan i da se radi o "egocentričnom i narcisoidnom" čovjeku.

"Ponašanje optuženog obilježava potpuni nedostatak žaljenja prema žrtvama tog čina... njegov stav pokazuje da u uopće ne shvaća težinu svojih djela", kazao je sud.

Drugi Francuz Nacer Bendrer koji je također proglašen krivim zbog pomaganja Nemmoucheu dobio je 15-ogodišnju zatvorsku kaznu.

Taj je napad prvi ukazao na prijetnju koju predstavljaju radikalizirani muslimani koji se vraćaju svojim domovima u Europu nakon borbe u sirijskom građanskom ratu. Vjeruje se da je Nemmouche otputovao u Siriju 2013. kako bi prošao obuku u džihadističkom kampu te se borio na strani Islamske države. (Hina)