Migranti - 2
Migranti - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Pojačane patrole i tehnologija bit će uvedeni uzduž francuskih plaža, prema novom sporazumu Pariza i Londona, koji bi trebao spriječiti ilegalne migracije preko Engleskog kanala.


Rastući broj migranata pokušao je posljednjih mjeseci doći do Britanije preko opasnog i prometnog pravca, dok su 2019. godine zabilježena četiri smrtna slučaja, a ove godine sedam.

Prema sporazumu će se od prvog prosinca udvostručiti francuske patrole, dok će dronovi i radari detektirati one koji pokušaju prijeći, rekla je u subotu britanska ministrica unutarnjih poslova, Priti Patel.

Donošenje sporazuma, rekla je Patel, pomoći će dvjema zemljama u "zajedničkoj misiji da učine prelaženje kanala potpuno neizvedivim."

Problematika je bila izvor tenzija te je Britanija optuživala Francusku da ne čini dovoljno kako bi spriječila prelaske.

U rujnu, francuske vlasti su rekle da su presrele više od 1300 ljudi u pokušaju dolaska do Britanije, uključujući i one koji su pokušavali preplivati 30 kilometara preko kanala.

Migranti i dalje hrle u Europu - 1 MUP se oglasio o navodnom nasilju nad migrantima: ''Optužbe dolaze iz iste kuhinje''

Slika nije dostupna U brodolomu gumenjaka utopilo se najmanje pet migranata: "Među preživjelima su dvije bebe, petero djece i dvije trudnice"

Od 1. siječnja do kraja kolovoza bilo je oko 6200 pokušaja prelaska kanala, s brodovima na napuhavanje, daskama za veslanje, kajacima ili samo jaknama za spašavanje koje bi ih držale da ne potonu.

Ilustracija (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Pokrenuta istraga protiv Europske komisije zbog odnosa hrvatske policije prema migrantima

Sjeverna Francuska dugo je bila magnet za ljude koji su tražili način da se prokrijumčare u Britaniju u malim brodovima ili tisućama kamiona i auta koji dnevno na trajektima i vlakovima prelaze preko kanala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju