Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje proizvodnje streljiva

Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

Proizvodnja streljiva
Proizvodnja streljiva Foto: Afp
Komisija je pokrenula i program rada za instrument za jačanje europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) i četvrti godišnji program rada Europskog fonda za obranu (EDF). Proračun tih programa iznosi gotovo dvije milijarde eura.

Europska komisija je u petak objavila da je dodijelila 500 milijuna eura predviđenih Aktom o proizvodnji streljiva (ASAP) europskim kompanijama kako bi do kraja 2025. godine povećale svoje proizvodne kapacitete na 2 milijuna granata godišnje.

Komisija je dovršila procjenu pristiglih ponuda i odabrala 31 projekt za pomoć europskoj obrambenoj industriji u povećanju proizvodnje i spremnosti streljiva.

Pročitajte i ovo Civili u Gazi Užas u Gazi Tenkovi pucali, a kamioni gazili stotine civila: Stravičan napad na gladne Palestince izazvao reakcije diljem svijeta

Pročitajte i ovo Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Otkrio i kad stižu Rafalei Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite"

Odabrani projekti obuhvaćaju pet područja: eksplozivi, barut, topničke granate, projektili te certifikacija ispitivanja i obnove. ASAP je usmjeren na barut i eksplozive, koji su uska grla u proizvodnji topničkih granata, te će za to ići oko tri četvrtine sredstava. Programom će se podupirati projekti kojima se godišnji proizvodni kapacitet povećava za više od 10.000 tona baruta i više od 4300 tona eksploziva.

Komisija je također pokrenula i program rada za instrument za jačanje europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) i četvrti godišnji program rada Europskog fonda za obranu (EDF).

Proračun tih programa zajedno iznosi gotovo 2 milijarde eura. Današnji koraci prema jačanju europske obrambene tehnološke i industrijske baze poduzeti su nakon donošenja prve industrijske strategije za europsku obranu (EDIS) i povezanog prijedloga za europski program obrambene industrije (EDIP).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene