Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio i kad stižu Rafalei

Ministar obrane Ivan Anušić o vojnom roku: "Bit će tri mjeseca. Oni koji završe obuku u cijelosti imat će benefite"

U Dnevniku Nove TV gostovao je ministar obrane Ivan Anušić s kojim je novinar Hrvoje Krešić razgovarao o posljednjim planovima o vojnome roku, ali i izbornim listama.

Novinar Hrvoje Krešić ugostio je u ponedjeljak u Dnevniku Nove TV ministra obrane i potpredsjednika Vlade Ivana Anušića te ga upitao o vojnome roku, vojnoj obuci, ali i izbornim listama HDZ-a te planovima za budućnost.

Upitan o tome kakvo je stanje morala u HDZ-u uoči parlamentarnih izbora, ministar Anušić rekao je da je na visokoj razini.

"Krećemo u izbore i naravno da su ulozi i očekivanja veća. Ulazimo u proces koji će odlučivati o politici u sljedeće četiri godine. Naravno da smo svi malo življi", odgovorio je.

Hrvoje Krešić upitao je svoga gosta i o finalnome definiranju izbornih lista.

"Nismo ih do kraja definirali, ali smo složili metodologiju. Liste će vrlo brzo biti finalizirane", najavio je te dodao da mu je sasvim svejedno kada će biti izbori. "Mi smo spremni", rekao je. 

Pročitajte i ovo Tihomir Kundid Tihomir Kundid Novi šef Hrvatske vojske dobio podršku Odbora za obranu

Upitan o Rafaleima rekao je da bi trebali stići u zadnjoj trećini mjeseca travnja i to fizičkim preletom. 

"Prvih šest Rafalea bit će na potpunom raspolaganju Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i sve je za njih spremno", zaključio je.

Upitan o tehničkim problemima u Zrakoplovnome tehničkom centru podsjetio je da je jedan od prvih sastanaka na koje je išao otkako je preuzeo dužnost ministra bio sastanak sa Brodosplitom, a nakon toga i sa ZTC-om.

"ZTC prvenstveno je bitan zbog rješavanja problema tijekom požarne sezone koja je pred nama, remont kanadera i drugih zrakoplova. Ono što smo kao ministarstvo učinili za ZTC je da smo podigli cijenu radnoga sata, vraćamo ga na  popis strateških tvrtki za Republiku Hrvatsku i svi preduvjeti za potpisivanje kolektivnog ugovora, pravilnika o plaćama i ostaloga su na stolu. Neozbiljnost i nekomunikacija između sindikata i uprave će ovoga tjedna biti riješena", objasnio je.

Ponovio je potom da su visine plaća djelatnicima ZTC-a osjetno podignute. "Nema razloga da radnici odugovlače s potpisivanjem ugovora", zaključio je.

Pročitajte i ovo Plenković i Anušić obišli radove na infrastrukturi za operativnu uporabu aviona Rafale Kompleks od 37 milijuna eura FOTO Rafale će održavati u ovim hangarima: Pogledajte što je dosad napravljeno

Upitan o svojoj ulozi u komunikaciji premijera i predsjednika, odgovorio je da on nije medijator.

"Moja uloga i nadležnosti preklapaju se s ulogom i nadležnostima predsjednika države, dio te komunikacije je i premijer, a četvrti čovjek koji mora biti uključen u pitanja Ministarstva obrane je načelnik glavnog stožera", objasnio je.

Hrvoje Krešić upitao je svoga gosta i za komentar izbora novoga šefa SOA-e.

"Mislim da će to sve biti u redu. U razgovoru s predsjednikom potvrđeno mi je da će za šefa SOA-e biti prihvaćen kandidat kojeg je predložio premijer", priznao je.

Anušić je potvrdio i da još nisu definirane sve pojedinosti za vojni rok.

"Detalji se još usuglašavaju. Načelnik glavnog stožera sada je Tihomir Kundid koji je preuzeo aktivnosti i operativno organiziranje vojnoga roka od bivšeg načelnika stožera, admirala Hranje", pojasnio je.

Ivan Anušić i Hrvoje Krešić Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade Foto: DNEVNIK.hr

Vojni rok 

"U ovome se trenutku dovršava prijedlog o provođenju obveznog vojnog roka. Mogu reći da će vojni rok trajati tri mjeseca, da će biti obavezan, da će ostaviti mogućnost priziva savjesti koji je ustavna kategorija, i da će se svakako popularizirati poziv u vojsku", objasnio je.

"Ročnici će u ta tri mjeseca naučiti sve što treba sadržavati temeljna vojna izobrazba, sve što vojska i Oružarne snage kao disciplina mogu naučiti osobu".

Pročitajte i ovo Ante Gotovina Bivši general Ante Gotovina o vojnom roku: "To je dobro za svakog, a i nikad ne znamo što nas čeka sutra"

"Priziv savjeti i civilno služenje vojnoga roka - da, bit će  puno duže nego tri mjeseca, ići će se na popuralizaciju vojne obuke tijekom ta tri mjeseca. Prošli tjedan pokrenuli smo povećanje naknade za one koji odsluže vojni rok sa 750 na 900 eura".

"Određene benefite imat će oni koji odluže obvezni vojni rok u cijelosti", rekao je te dodao da će se vojni rok moći i izbjeći opravdanim zdravstvenim problemima.

"Određivanje vojnog roka neće biti labavo, ali neće biti niti rigorozno kako neki možda misle", objasnio je.

Posljednje pitanje odnosilo se na prognoziranje neuspjeha HDZ-u na predstojećim izborima te o osobnim ambicijama ministra Anušića. 

"HDZ će na ovim izborima proći dobro. Hipotetski ne želim govoriti jer sam u potpunosti fokusiran na svoju 4. izbornu jedinicu i na uspjeh koji ću napraviti u svojoj izbornoj jedinici. Nemam ništa protiv da nastavimo Hrvatsku voditi s ovakvom istom "ekipom", istim kadrom kako to i sada vodimo. Svi imaju moju potpunu podršku", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene