Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan za pamćenje

Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Predsjednik Republike Zoran Milanović objavio je datum parlamentarnih izbora, i to na dan koji bi mogao mnoge iznenaditi, a još veći šok izazvala je njegova najava da će se i sam kandidirati na izborima, i to kao SDP-ov premijerski kandidat.

Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine, objavio je predsjednik Republike Zoran Milanović dan nakon što se raspustio Sabor.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

22:00 Od subote, 16. ožujka političke stranke, neovisne liste i kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se u Hrvatskoj održati 17. travnja, naveli su iz DIP-a.

21:00 Strani mediji raspisali su se o Milanovićevu potezu.

20:15 "Čini mi se da je Zoran Milanović ovo dugo pripremao. Samo kad se proanaliziraju njegove izjave zadnjih pola godine uključujući i onu prekjučer kad je kritizirao HDZ i govorio da ga je dosta, on je debelo izlazio izvan svojih ustavnih ovlasti predsjednika. Trebao je objaviti datum izbora i zašutjeti, to je zadaća predsjednika Republike", smatra Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

20:00 Kuća od karata na hrvatski način: Milanoviću, što se čeka, ima još izbora! Samo svemir je granica. Pročitajte komentar Lane Ružičić. 

19:40 Insajderski izvještaj s vrućeg političkog mjesta: Što se događalo u SDP-u ovih dana, jesu li svi znali što Milanović smjera?

19:30 Milanović je šokirao najavom borbe za Banske dvore: "Ne spominje se više je li postupio po zakonu, već sasvim drugo pitanje". 

18:12 Ustavni stručnjak Mato Palić kritičan zbog Milanovićeva poteza: "To je povreda Ustava, mogao bi samom sebi dati mandat"

18:10 Plenković o kandidaturi predsjednika Milanovića: "Ovako paničan potez radi samo netko tko je u velikom strahu".

16:59 Oglasio se Milanović nakon šokantne objave: Otkrio kada će odstupiti s mjesta predsjednika.

16:30 Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu.

16:00 Predsjednik Zoran Milanović u petak je došao na konferenciju za medije Peđe Grbina i najavio kako će s tom strankom izaći na parlamentarne izbore.

"Ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade, dopustite da pozdravim Zorana Milanovića, nositelja SDP-ove liste u 1. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade", izjavio je Peđa Grbin na konferenciji za novinare na kojoj se nenajavljen pojavio i Milanović.

14:00 Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojskik rekao je kako u BiH ima puno birača koji imaju pravo glasa te su ranije, kako bi se smanjile gužve na izborne dane, biračka mjesta izmještena iz konzultata i veleposlanstava u škole. S obzirom da je srijeda u inozemstvu redovan radni dan, to ovoga puta neće biti moguće, pa će DIP u suradnji s Ministarstvom vanjskim poslova vidjeti za neka zamjenska mjesta, a ako ne, glasovat će se u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu, izjavio je Hojski.

13:20 ''Milanović je opet uspio izazvati zbrku'', tvrdi politički analitičar Žarko Puhovski, koji smatra da će izbori u srijedu najviše odgovarati jednoj stranci.

12:55 Izborna srijeda bit će neradni dan, pogledajte što će to značiti za radnike, hoće li raditi trgovine, škole, vrtići...

12:45 ''Nama je sve dobro, sve nam paše. Vidio sam da je određen datum, a HDZ i naši partneri spremni su na demokratski test. Malo je neobično što je u sredini tjedna, ali je sve u okviru zakona'', poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije.

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

12:40 Stižu prve reakcije na odluku predsjednika Republike da se izbori održe 17. travnja. 

12:16 Od subote počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa.

Zašto izbori mogu biti i u srijedu, a ne samo u nedjelju?

11:57 Prema članku 5. Zakona o izborima dan provedbe izbora je neradni dan što ne znači da mora pasti u neradni dan, već da odluka o danu provedbe izbora čini taj dan neradnim. Takva je situacija bila 3. siječnja 2000. godine kada su izbori održani na ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Mala škola izbora Kako se prijaviti za rad u biračkom odboru? Dobra prilika za dodatnu zaradu, a evo i tko ima prednost

Iznenađenje s Pantovčaka - Na izbore u srijedu

11:56 Priopćenje predsjednika Republike Zorana Milanovića prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak, 16. travnja i u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu danas, 15. ožujka 2024. godine.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Prema Odluci o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 9. lipnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. travnja 2024. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene