Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) u okolici Bijeljine pretražili su stan ratnog tajnika haaškog optuženika Ratka Mladića tragajući za informacijama koje bi mogle pridonijeti uhićenju bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba.


Vojnici EUFOR-a opkolili su i pretražili stan u Bijeljini u kojemu živi Rajko Banduka, umirovljeni dočasnik koji je u vrijeme djelatne vojne službe najprije bio osobnim tajnikom zapovjednika Druge vojne oblasti JNA sa sjedištem u Sarajevu da bi se potom priključio vojsci bosanskih Srba i isti posao nastavio obavljati za Mladića.

Kako je priopćeno iz zapovjedništva EUFOR-a u Sarajevu, metom istražitelja je bila i kuća u mjestu Dijelovi u okolici Bijeljine, vlasništvo Radoslava Banduke, Rajkova rođaka.

Vezani članci Slika nije dostupna EUFOR: Austrija šalje vojno pojačanje u BiH Slika nije dostupna U potrazi za Mladićem EUFOR blokirao sve prilaze Han-Pijesku

EUFOR je pojasnio kako je ova akcija izvedena na zahtjev Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te da predstavlja dio regionalne strategije čiji je cilj presjecanje mreža koje pružaju potporu bjeguncima optuženim za ratne zločine.

Članovi obitelji Banduka nisu željeli komentirati ovaj događaj, a pripadnici EUFOR-a u ranim popodevnim satima okončali su operaciju odnijevši pri tom zaplijenjeni materijal.