Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brzi odgovor 2023

Letjelice, transporteri i brojno naoružanje: Europske mirovne snage u susjedstvu vježbaju razbijanje prosvjeda

Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 1
Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 1 Antonio Balic/Cropix
Aktualno Galerija Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 1 Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 1 Foto: Antonio Balic/Cropix Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 2 Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 2 Foto: Antonio Balic/Cropix Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 3 Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 3 Foto: Antonio Balic/Cropix Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 4 Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 4 Foto: Antonio Balic/Cropix +8 Vojna vježba EUFOR-a u BiH - 5 Galerija 1/13 >>
Pripadnici Europskih mirovnih snaga (EUFOR) izveli su u petak u Sarajevu akciju razbijanja prosvjeda u sklopu vojne vježbe Brzi odgovor 2023, dok u toj zemlji rastu napetosti zbog prijetnji koje upućuju vlasti Republike Srpske prema visokom međunarodnom predstavniku.

Pripadnici Europskih mirovnih snaga (EUFOR) u petak su u Saraju izveli akciju razbijanja prosvjeda u sklopu vojne vježbe Brzi odogovor 2023. 

Vojna vježba EUFOR-a traje od 11. do 29. rujna i u njoj sudjeluju pripadnici vojne misije Althea iz 22 zemlje Europske unije. Tijekom pokazne vježbe u Sarajevu pripadnici EUFOR-a pokazali su sve raspoložive snage, uključujući i opremu koja je uključivala letjelice, transportere, ali i brojno naoružanje. U sklopu vježbe simulirana je i situacija razbijanja prosvjeda.

Pročitajte i ovo Policija Nestala osoba Još jedan nestanak u ovoj županiji: Policija moli za pomoć

"Svrha ove vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi svoju kontinuiranu potporu održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH", naveli su iz EUFOR-a.

Tijekom ove vježbe angažirane su pričuve vojne misije EUFOR-a iz zemalja članica kako bi se pokazalo da je moguće razmjerno brzo angažirati daleko veće snage od onih koje su sada stacionirane u BiH, objavio je EUFOR ne navodeći brojke. Računa se da je u sastavu EUFOR-a u BiH angažirano nešto više od tisuću vojnika. EUFOR je 2004. godine naslijedio misiju SFOR-a.

Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Helmut Habermayer odbacio je optužbe da nisu u stanju očuvati mir i stabilnost BiH.

"Dovoljno smo jaki pružiti potporu u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja i odgovorimo na svaki izazov", istaknuo je Habermayer.

Pročitajte i ovo Oleg Butković projekt od 70 mil. eura Butković objavio kad se otvara najskuplja cesta u Hrvatskoj: "Nema grada na Mediteranu i šire koji je tako dobro riješio promet"

Uz Sarajevo vježba Brzi odgovor 2023. odvija se na više lokacije diljem zemlje te je primjetan veći broj vojnih vozila i letjelica međunarodnih mirovnih snaga.

Ova se vojna vježba održava u tjednu kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najprije najavio da će zabraniti, a zatim i spriječiti dolazak visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta u Banju Luku. Očekivalo se i kako će biti organizirani prosvjedi u slučaju njegova posjeta. Schmidt je na kraju otkazao posjet objašnjavajući kako ne želi od toga praviti predstavu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene