Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska unija odgodila je ratifikaciju sporazuma ACTA i proslijedila tekst Europskom sudu pravde na mišljenje.


Europska komisija odlučila je danas 'pitati Europski sud pravde za pravno mišljenje oko ACTA-e i njezine implementacije i razjašnjenje oko toga mora li ACTA biti u potpunosti kompatibilna s pravom izražavanja i slobodama interneta', prenosi AP.

Vezani članci Boris Johnson Objavljen tekst trgovinskog sporazuma: Ovako će izgledati budući odnosi Ujedinjenog kraljevstva i Europske unije Ilustracija Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

>> Europski sud pravde zabranio nadzor i filtriranje piratskog sadržaja na društvenim mrežama!

>> Većina mladih su - pirati!

>> SAD strahuje od 'opasnih' cybernapada Anonymousa na infrastrukturu

Debata oko ACTA-e 'mora se bazirati oko činjenica, a ne oko krivih informacija i glasina koje su dominirale dosad po medijima i internetu', istaknuo je povjerenik za trgovinu EU-a, Karel De Guch. Prema njegovim riječima, EU neće ratificirati taj sporazum, dok svoje mišljenje o njemu ne donese i sud.

ACTA-u su dosad potpisale 22 članice EU-a, a njezin cilj je iskorijeniti krađu intelektualnog vlasništva te online piratstvo. ACTA i inicijativa oko njezinog usvajanja pokrenula je nekolicinu prosvjeda u nekoliko europskih gradova, zbog straha od cenzure na internetu i pojačanog nadzora sadržaja na internetu. Prosvjedi su u nekoliko zemalja postigli svoj cilj i odvratili te zemlje od potpisivanja ACTA-e. Među njima su i Danska i Njemačka.

U lipnju bi i Europski parlament trebao raspravljati o ACTA-i. Europski dužnosnici ističu kako taj sporazum neće promijeniti ništa u EU, ali da ga EU mora ratificirati, kako bi postala primjer drugim zemljama.