Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvara se lažna atmosfera straha?

SAD strahuje od 'opasnih' cybernapada Anonymousa na infrastrukturu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka sigurnosna agencija smatra da bi Anonymousi mogli napasti sustav opskrbe električnom energijom.

Anonymousi su posljednjih mjeseci više puta posramili FBI i američke institucije srušivši im stranice te prateći njihove telefonske razgovore, a iako bi sigurnosne službe u SAD-u htjele da ovakve akcija izazovu osude protiv hakera, čini se da javnost sve više staje na stranu anonimnih osoba skrivenih iza računalnih ekrana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukoliko ne povuku potis s ACTA-e Anonymous prijeti brisanjem dugova grčkim građanima Slika nije dostupna Vještiji od svih tajnih službi Anonymousi posramili sve koji ih pokušavaju uloviti!

U američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (National Security Agency – NSA) zato su odlučili 'upozoriti na veliku prijetnju' koju Anonymousi predstavljaju za sve građane SAD-a pa je tako predsjednik ove agencije rekao kako bi ovi hakeri uskoro mogli 'napasti kritičnu američku infrastrukturu poput električnih mreža'.

U Wall Street Journalu kažu kako u NSA vjeruju kako će aktivnosti Anonymousa postati sve opasnije te bi cybernapadi čak mogli izazvati kratkotrajne prekide u opskrbi električnom energijom.

Zanimljivo je da ove izjave možemo pročitati samo nekoliko dana nakon što se internetom proširila vijest kako Anonymousi namjeravaju 'srušiti cijeli internet' – tu se vijest demantirali sami Anonymousi kojima nije u interesu srušiti internet kojim se i sami služe.

Ovakve stvari čak mogu pobuditi sumnju kako netko želi podmetnuti ovoj hakerskoj skupini kako bi se internetska populacija okrenula protiv njih, no zanimljivo je da su na različitim forumima i komentarima mnogi pozdravili akciju privremenog gašenja mreže svih mreža – iako je veliki broj tih osoba 'ovisan o internetu'.

Sigurnosne aganecije zastrašuju Amerikance?

Na informacije objavljene u Wall Street Journalu odgovorili su sami Anonymousi na svojim službenim profilima na Twitteru nazvavši tvrde o rušenju opskrbe električne energije totalnom glupošću. Objavili su da to ne bi imalo nikakvog smisla te je ovdje očito riječ o zastrašivanju od Nacionalne sigurnosne agencije koja želi što više ocrniti Anonymouse i prikazati ih kao prijetnju svim ljudima.

Iako nitko ne zna što Anonymousi spremaju i planiraju, u posljednje vrijeme njihove su mete američke institucije te internetske stranice državnih tijela u zemljama koje su podržale ACTA-u, odnosno stranice udruženja filmaša i diskografa, dakle nema govora o nekim napadima na ključnu infrastrukturu koja bi mogla naštetiti 'običnim ljudima'.

Što se tiče rušenja električnih mreža i infrastrukture, već duže vremena sigurnosni stručnjaci upozoravaju da je to moguće (mada se nisu previše bunili kada se na udaru sofisticiranog virusa iza kojeg navodno stoje SAD i Izrael našao Iran), no gotovo je sigurno da iza tih napada neće stajati tinejdžeri koji žele obraniti svoje pravo za slobodu komunikacije putem mreže ili koji žele skinuti neki piratski film, već organizirane kriminalne skupine ili čak neke države (u takvim se slučajevima često spominju Rusija i Kina) koje bi mogle započeti cyber ratove koji će biti puno opasniji od privremenog rušenja nekih internetskih stranica.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene