Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nasljednik izraelskog predsjednika Moshe Katsava, osumnjičenog za silovanje i seksualno napastovanje mogao bi biti američki književnik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel, piše u srijedu izraelski list Maariv.


Izrael već tjednima potresa skandal u koji je uključen izraelski predsjednik, a prema policijskim izvorima, protiv Katsava bi uskoro trebala biti podignuta optužnica zbog seksualnog napastovanja, nedoličnih činova i ometanja pravde, te zbog korupcije. 

Vezani članci Izrael popustio mjere Nazdravljaju smanjenju broja novozaraženih: Cijepili više od četiri milijuna ljudi, pogledajte kako sad izgledaju njihove ulice Arheološko nalazište, ilustracija Povijesno otkriće u Izraelu: Pronađen 2000 godina star biblijski rukopis

Za ta djela, prema izraelskom zakonu, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 3 do 16 godina.

Katsav (60) otac je petoro djece, rođen u Iranu, te ima uglavnom protokolarne dužnosti, ali se smatra snagom ujedinjenja u inače politički duboko podijeljenom Izraelu. Izraelski predsjednik odbija optužbe i tvrdi da je postao žrtva "javnog linča bez suđenja". 

Katsavov odvjetnik Tsin Amir kazao je da će izraelski predsjednik podnijeti ostavku ako protiv njega bude podignuta optužnica. Pravni stručnjaci smatraju da bi Katsav trebao podnijeti ostavku kako bi na taj način izbjegao sramotnu proceduru svrgavanja.

Prema izraelskom zakonu, izraelski predsjednik mora biti izabran većinom od 120 zastupnika Knesseta. Predsjednik se bira na jedan sedmogodišnji mandat, a Katsavov mandat trebao bi isteći u srpnju sljedeće godine.

Maariv navodi izvore bliske izraelskom premijeru Ehudu Olmertu, koji je navodno kazao da bi želio da predsjedničke dužnosti, koje su uglavnom protokolarne, preuzme nezavisna osoba koja nije povezana s politikom. Prema istom izvoru, Olmert još nije službeno kontaktirao Wiesela, bivšeg zatvorenika koncentracijskih logora čiji je život uglavnom posvećen holokaustu.

Wiesel je rođen 1928. godine, govori više jezika i uživa veliki ugled na međunarodnoj sceni. Iako ima američko državljanstvo, a prema izraelskom zakonu iz 1981. godine predsjednik Izraela mora biti izraelski državljanin i imati stalno prebivalište u Izraelu, on bi vrlo brzo mogao dobiti izraelsko državljanstvo.

Nakon osnivanja Države Izrael 1948., Albertu Einsteinu, američkom državljaninu, bilo je predloženo da postane izraelski predsjednik, ali on je to odbio.

Izraelski mediji kao moguće predsjedničke kandidate navode i sadašnjeg zamjenika premijera Shimona Peresa, zastupnika Likuda Reuvena Rivlina, bivšeg velikog rabina Izraela Meira Laua, te poznatog književnika Amosa Oza.