Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Edward Kennedy napustio bolnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski senator Edward Kennedy danas je napustio bolnicu Massachussets General u Bostonu, dan pošto su njegovi liječnici objavili da mu je dijagnosticiran zloćudni tumor na mozgu.

S flasterom na tjemenu, gdje mu je načinjena biopsija, Kennedy je sa smiješkom i podignutim palcem pozdravio fotoreportere i znatiželjnike na izlazu iz bolnice te se sa suprugom Victorijom uputio kući u Hyannis Port na Cape Codu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Edward Kennedy ostaje u bolnici na pretragama Slika nije dostupna Edward Kennedy imao napadaj, uzrok još nepoznat

Uzduž 120 kilometara puta njihov automobil pratili su helikopteri američkih TV mreža, koje veliku minutažu posvećuju bolesti posljednjeg od četvorice braće Kennedy, od kojih su dvojica ubijena u atentatima - predsjednik John F. Kennedy 1963. i kandidat za predsjedničku nominaciju Robert Kennedy 1968., a najstariji brat Joseph poginuo je u Drugom svjetskom ratu.

Televizijski helikopteri nastavili su snimati Kennedya i kad je došao kući, prenoseći kako sjedi na terasi i šeće oko kuće sa psima, dok su neurokirurzi i drugi stručnjaci u studijima objašnjavali sve pojedinosti njegove dijagnoze, služeći se plastičnim modelima mozga sa studija medicine.

TV mreže su izvijestile da je 76-godišnji senator otpušten kući dok mu liječnici odrede terapiju, najvjerojatnije radiološko zračenje i kemoterapiju, jer njegovi liječnici nisu spominjali mogućnost operacije.

"Senator Kennedy se izvanredno brzo oporavio od zahvata obavljena u ponedjeljak i zato je danas otpušten iz bolnice prije roka", izjavio je zamjenik pročelnika Neurološkog odjela bolnice dr. Leea Schwamma i senatorov osobni liječnik Larry Ronan. "On se osjeća dobro i jedva čeka da počne s terapijom", rekao je dr. Schwamm.

Kennedyjevi liječnici jučer su objavili da je riječ o zloćudnu gliomu u lijevoj polutki mozga, a stručnjaci su kazali da je ta vrsta tumora gotovo uvijek kobna. "To je tumor koji se može liječiti, ali ne i izliječiti. Može se staviti u remisiju za neko vrijeme, ali za sada nije izlječiv", izjavio je dr. Suriya Jeyapalan, neuroonkolog iz bolnice Beth Izrael u Bostonu.

Stručnjaci su kazali kako je nakon otkrivanja toga primarnog tumora mozga vrijeme preživljavanja obično do godine dana, a rijetko do tri godine.

Kennedyjeva dijagnoza s velikom je tugom primljena u američkom Kongresu, gdje je Kennedy član Senata od 1962. kao jedan od šest senatora u povijesti SAD-a koji je bio zastupnik dulje od 40 godina.

Ted Kennedy, patrijarh moćne i tragične obitelji iz Massachussetesa, ikona je liberalnog krila Demokratske stranke i neumoran borac za socijalna prava kao što su zdravstvena skrb, minimalna plaća i obiteljsko bolovanje.

Predsjednik George W. Bush je u priopćenju u povodu objave senatorove dijagnoze, pozdravivši Kennedyja kao "čovjeka goleme hrabrosti, izvanredne snage i moćna duha", istaknuo kako se on i supruga Laura pridružuju drugim Amerikancima u molitvi za njegov oporavak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene