Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IPAK, ODLAZAK NIJE IZGLEDAN

Donald Trump na vrućem stolcu: Zastupnički dom ovog bi tjedna mogao potvrditi optužbe za opoziv

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Očekuje se da će Zastupnički dom SAD-a potvrditi optužbe za opoziv Donalda Trumpa po kojima je zloporabio svoje ovlasti kako bi pritisnuo Ukrajinu da istraži Joea Bidena i njegovog sina Huntera, bivšeg člana uprave ukrajinske energetske kompanije, te je opstruirao istragu Kongresa o tom pitanju.

Donald Trump će ovoga tjedna vjerojatno postati treći američki predsjednik kojeg je opozvao Zastupnički dom Kongresa, nakon što taj dom u kojemu demokrati imaju većinu prihvati optužbe prema kojima je Trump ucijenio Ukrajinu da istražuje njegove političke protivnike.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Očekuje se da će Zastupnički dom potvrditi optužbe za opoziv Trumpa po kojima je zloporabio svoje ovlasti kako bi pritisnuo Ukrajinu da istraži Joea Bidena i njegovog sina Huntera, bivšeg člana uprave ukrajinske energetske kompanije, te je opstruirao istragu Kongresa o tom pitanju.

Donald Trump odbacuje te tvrdnje i naziva postupak politički motiviranim procesom.

Zastupnički će dom vjerojatno raspravljati o postupku opoziva u srijedu, dok će se o potvrđivanju optužbi glasati kasnije ovoga tjedna.

Ako Zastupnički dom potvrdi optužbe, što je izgledno jer demokrati imaju 232 zastupnika od 435, Senat će odlučivati o opozivu predsjednika.

Budući da je potrebna dvotrećinska većina u Senatu za opoziv, a republikanci imaju 53 od 100 senatora, opoziv nije izgledan.

Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma usvojio je u petak s 23 glasa za i 17 glasova protiv optužbe protiv Trumpa, čime je omogućeno glasanje u Zastupničkom domu.

Do sada niti jedan američki predsjednik nije bio opozvan u Kongresu.

Republikanac Richard Nixon odstupio je 1974. prije nego je opozvan, dok je Andrewa Johnsona 1868. i Billa Clintona 1998. opozvao Zastupnički dom, nakon čega je Senat odbacio optužbu.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene