Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi kazala je u četvrtak da je zatražila od Odbora za pravosuđe tog doma da pripremi optužnicu kojom bi se pokrenuo proces opoziva predsjednika Donalda Trumpa zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegova političkog suparnika.


Američki Kongres raspravlja o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Nancy Pelosi je kazala da Trump predstavlja prijetnju ustavu i zemlji, pozivajući se na svjedočenje pravnih stručnjaka, prenosi The Guardian. "O našoj je demokraciji riječ. Predsjednik nam ne ostavlja drugi izbor nego da djelujemo, jer opet pokušava korumpirati izbore u svoju korist", objasnila je.

Vezani članci Melania Trump, Donald Trump Zbog posljednjih objava na Twitteru Melanije Trump više nitko ne vjeruje da voli svog supruga Donald Trump (Foto: AFP) Bijela kuća: "Istraga o opozivu Trumpa je neustavna"; Pelosi: "Trump nije iznad zakona"

Donald Trump je malo prije govora Pelosi tvitnuo: "Demokrati koji inače ne rade ništa imali su jučer povijesno loš dan. Oni nemaju nikakva temelja za opoziv, već ruše našu zemlju. Ništa im nije važno, potpuno su poludjeli. Poručujem im da to naprave vrlo brzo kako bismo imali fer suđenje u Senatu i da se naša država vrati svojem poslu. Mnogi će sada otkriti koliko je naš sustav u stvarnosti korumpiran. Izabran sam za 'čišćenje močvare' i to radim!"

Pelosi smatra da je Trump zlorabio svoje ovlasti

"Činjenice su neosporne. Predsjednik je zlorabio svoje ovlasti radi osobne političke koristi na štetu naše nacionalne sigurnosti uskrativši vojnu pomoć i ključni sastanak u Bijeloj kući za što je tražio objavu pokretanja istrage o svojem političkom suparniku", rekla je Pelosi u izjavi za novinare koju je prenosila televizija.

"Nažalost, ali uvjereno i ponizno, vjerno našim Očevima-utemeljiteljima i srcima punih ljubavi prema Americi, danas tražim od našeg predsjednika da pristupi pripremi optužnice", kazala je, govoreći o predsjedniku Odbora za pravosuđe Jerroldu Nadleru.

Trump poručuje da će pobijediti

Komentirajući tu vijest, Trump je kazao da to znači da će se budući američki predsjednici rutinski suočavati s prijetnjama zastupnika opozivom. "To će značiti da će se prevažan i rijeko korišten članak o opozivu rutinski koristiti kako bi se napalo buduće predsjednike. To Očevi-utemeljitelji nisu imali na umu", objavio je na Twitteru. Izrazio je također uvjerenost da će pobijediti u toj bitki. "Dobra vijest je da republikanci nikada nisu bili toliko jedinstveni", ustvrdio je. "Pobijedit ćemo!", poručio je.

Nakon govora pelosi, ponovno je tvitnuo. "Nancy Pelosi se unervozila. Mrzi to što ćemo uskoro imati 182 sjajna nova suca i još puno toga. Kaže da se 'moli za predsjednika'. Ne vjerujem joj, čak ni blizu. Pomozi beskućnicima u svojem okrugu, Nancy", poručio joj je Trump na Twitteru.

Ukrajinska afera

Pelosi je odluku objavila dan nakon što je Odbor za pravosuđe održao saslušanje na kojem su trojica stručnjaka za ustavno pravo, koje su pozvali demokratski zastupnici, ustvrdili da je Trump počinio kaznena djela koja po ustavu zahtijevaju opoziv. Četvrti stručnjak kojeg su pozvali republikanci ocijenio je da je istraga o opozivu pokrenuta brzopleto i da je manjkava. Istragu su pokrenuli demokrati.

Istraga se vodi o Trumpovim pokušajima da izvrši pritisak na Kijev da pokrene istragu koja se odnosi na bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, glavnog kandidata za demokratskog predsjedničku nominaciju. Trump je želio i da Ukrajina istraži u međuvremenu diskreditiranu teoriju da je Ukrajina, a ne Rusija, bila ta koja se miješala u američke predsjedničke izbore 2016.

Demokrati optužuju Trumpa da je zlorabio svoje ovlasti uskrativši 391 milijuna američkih dolara sigurnosne pomoći Ukrajini, suočenoj s ruskom agresijom, kako bi izvršio pritisak na predsjednika Volodimira Zelenskog da objavi da pokreće istragu. Trump niječe da je počinio bilo što pogrešno i istragu smatra lakrdijom. Konačnu odluku o opozivu donosi Senat u kojem većinu imaju republikanci. (Hina,M.V.)