Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo pet članica ispunjava dogovore

SAD i Britanija nastavile s pritiskom na članice NATO saveza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se američki kongresnici bave istragom o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore, Trumpovi ministri u Europi pritišću saveznike.

Američki i britanski čelnici postavili su ultimatum saveznicima u NATO-u. U roku od dva mjeseca očekuju jasne planove kojima će jamčiti povećanje izdvajanja za obranu.

Pročitajte i ovo Mark Rutte Jasna poruka Glavni kandidat za novog tajnika NATO-a: "Prestanimo cviliti i zanovijetati" Donald Trump plati pa ćeš dobiti Trump nakon bijesnih reakcija NATO-a: "Učinio sam Savez jakim dok sam bio predsjednik"

"Pravednija podjela tereta je ključna, samo pet članica saveza ispunjava dogovor o izdvajanju dva posto BDP-a. Britanci svake godine povećavaju proračun, a već sad je najveći u Europi" rekao je britanski ministar obrane Michael Fallon.

Isto je ponovio i američki državni tajnik Rex Tillerson na sastanku NATO-vih ministara vanjskih poslova u Briselu. Na samitu je sudjelovao i hrvatski ministar Štir, koji je podsjetio kako je Vlada već povećala proračun MORH-a i to za devet posto.

Tillerson je umirio saveznike iskazavši čvrstu američku privrženost sjeverno-atlanskom savezu. "Naš prvi zadatak je osiguravanje financijskih i drugih sredstava. Kao drugo, želimo vidjeti kako se savez može više angažirati u borbi protiv Islamske države. I kao posljednje, želimo usuglasiti stajalište oko Istočne Europe i ruske agresije na Ukrajinu" istaknuo je Tillerson.

Nastavak istrage o američkim izborima

A dok zapadni saveznici nastavljaju gomilati snage u Poljskoj i Ukrajini, Vladimir Putin odbacuje sve optužbe. Kategorički je negirao uplitanje u američke predsjedničke izbore.

Ipak, Američki kongres nije uspio uvjeriti. Bivši savjetnik američkog predsjednika Michael Flynn spreman je pred kongresnicima svjedočiti o kontaktima s ruskim veleposlanikom, zbog čega je i bio prisiljen podnijeti ostavku. Zauzvrat traži imunitet od kaznenog progona, a u tome ga podržava i Trump.

"Mike Flynn trebao bi zatražiti imunitet jer je ovo lov na vještice (izgovor za velik izborni poraz) medija & demokrata, povijesnih razmjera!", napisao je Trump na Twitteru.

Senator Angus King, član senatskog Odbora za obavještajnu zajednicu, rekao je da je prerano da se o tome razgovara.

Flynn je zahtjev podnio prije desetak dana, kazao je jedan vladin dužnosnik.

Flynnovo svjedočenje moglo bi razjasniti razgovore koje je prošle godine vodio s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejom Kisljakom, dok je bio savjetnik za nacionalnu sigurnost u Trumpovoj kampanji.

Flynn je u veljači bio prisiljen podnijeti ostavku jer nije priznao da je s Kisljakom razgovarao o američkim sankcijama protiv Rusije i jer je obmanuo potpredsjednika Mikea Pencea s tim u vezi, što se dogodilo prije nego je Trump preuzeo dužnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene