Obavijesti Video Pretražite Navigacija

David Miliband novi britanski ministar vanjskih poslova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
David Miliband kao dijete je sanjao o tome da postane vozač autobusa, a od danas vodi britansku diplomaciju kao najmlađi britanski ministar vanjskih poslova u posljednjih 30 godina.

David Miliband smatra se "blairteom", pobornikom Tonyja Blaira, a u njegovoj je vladi bio ministar okoliša te se posebno zalagao za zaštitu klime.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nuklearno pitanje Berlin optužuje Teheran za sustavne opstrukcije Slika nije dostupna Počeo razgovor veterinarskih službi Hoćemo li opet izvoziti u BiH?

"Počašćen sam i apsolutno oduševljen što me novi premijer zamolio da postanem ministar vanjskih poslova", rekao je Miliband novinarima.

Novi šef britanske diplomacije godinama je radio s Tonyjem Blairom, prvo kao njegov savjetnik a u izbornoj kampanji laburista 1997. godine bio je zadužen za program reformi zemlje. 

Prvi je put ušao u britansku vladu 2002. godine kao državni tajnik u ministarstvu obrazovanja, a zatim je 2004. postao državni tajnik
zadužen za vladu.

Miliband nije bio član vlade kada je donesena odluka o sudjelovanju Velike Britanije u ratu u Iraku, čemu se Miliband protivio.

Njegovi suradnici smatraju ga briljantim intelektualcem, zbog čega su mu nadjenuli nadimak "mozak". I njegov mlađi brat Ed bavi se politikom i smatra se vrlo bliskim premijeru Gordonu Brownu.

David Miliband rođen je 15. srpnja 1965. u Londonu u lijevo
orijentiranoj obitelji židovskog podrijetla. Njegov otac Ralph je
marksist, a majka Marion smatra se lijevo orijentiranom
intelektualkom. Baka i djed s očeve strane živjeli su u židovskom getu u Varšavi, a njegov je otac 1940. bježeći od nacista, preko Belgije, stigao u Englesku. Na uglednom sveučilištu Oxford studirao je politiku i gospodarstvo, a u Bostonu je magistrirao na temu političkih
znanosti.

Miliband je oženjen violinisticom Louise Shackelton i imaju usvojenog sina Isaaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene