Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski i ruski ministri vanjskih poslova Vuk Jeremić i Sergej Lavrov su u Moskvi potpisali sporazum kojim se ukidaju vize za putovanja državljana dviju zemalja.


Na temelju sporazuma građani jedne zemlje moći će ući i boraviti drugoj zemlji do 30, a nositelji diplomatskih i službenih putovnica do 90 dana, prenijeli su beogradski elektronički mediji. Zaposleni u diplomatskim i konzularnim predstavništvima ili predstavništvima pri međunarodnim organizacijama, te članovi njihovih obitelji moći će boraviti u drugoj zemlji bez vize tijekom cijeloga mandata.

Vezani članci Sajid Javid (Foto: AFP) Primio obje doze cjepiva: Britanski ministar pozitivan na koronu Slika nije dostupna Berlin optužuje Teheran za sustavne opstrukcije

Pravo na putovanje i boravak bez vize imat će i državljani kojima je odobren privremeni boravak ili imaju radnu dozvolu, a sporazum će stupiti na snagu kad ga potvrdi srbijanska Skupština i vlade dviju država izmijene note. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Lavrov je obećao da će Rusija brzo završiti sve državne procedure potrebne za stupanje na snagu sporazuma sa Srbijom, a Jeremić je kazao da će sporazum uputiti srbijanskom parlamentu pod oznakom 'hitno'.

Po Lavrovljevim riječima robna razmjena između Rusije i Srbije u 2008. dosegnula je gotovo četiri milijarde dolara, a sporazum, na temelju kojega će građani obiju država putovati bez viza, pridonijet će njezinu povećanju. Srbijanski građani do sada su u Rusiju mogli putovati na temelju originalnoga pozivnog pisma ili vaučera koje su im izdavale turističke agencije, a ruski državljani mogli su putovati u Srbiju bez viza. Srbijanski ministar vanjskih poslova najavio je da Moskva i Beograd uskoro kane potpisati sporazum o kulturnoj suradnji.