Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crnogorska oporba protiv dogovora Đukanović- Sanader

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor hrvatskog i crnogorskog premijera Ive Sanadera i Mila Đukanovića, postignut jučer u Zagrebu, da se otvoreno pitanje granice na moru riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, u Podgorici pozdravljaju stranke vladajuće koalicije dok je oporba protiv jer smatra da će Međunarodni sud presuditi u korist Hrvatske, te da je Đukanović morao prvo obaviti konzultacije u zemlji.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević i kandidat te stranke na izborima za predsjednika Crne Gore, kazao je da nije dobro da postoje dogovori pojedinih crnogorskih čelnika i predstavnika hrvatske vlasti "iza scene".

Pročitajte i ovo Šutnja Sve se više bliži Treba li ukinuti izbornu šutnju? Pogledajte rezultate glasanja Ilustracija Globalni fenomen Šef Frontexa: "Nemoguće je zaustaviti migraciju"

"Ako se zna koliko traju naporni pregovori Hrvatske i Slovenije oko manje spornog pitanja onda je jasno da crnogorska vlast ne pokazuje želju da zaštiti nacionalne interese", kazao je on ali je dodao da će njegova stranka poštivati odluku Međunarodnog suda iz načelnih razloga.

"Činjenica da smo dovedeni u pasivnu poziciju je katastrofa za Crnu Goru. To je dokaz neznanja i nemoći režima, ali i teških hipoteka zbog rata u Dubrovniku i sada građani Crne Gore plaćaju cijenu toga", kazao je Medojević.

Međunarodni sud u Haagu presudit će u korist Hrvatske ako bude arbitrirao u sporu Podgorice i Zagreba o statusu Prevlake, izjavio je predsjednički kandidat Srpske liste (SL), Andrija Mandić.

On je optužio crnogorsku vlast da pokušava odgovornost za gubitak Prevlake prebaciti "na adresu suda u Haagu" i poručio da zastupnici njegove stranke neće glasovati za taj dogovor.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić, također predsjednički kandidat, zamjera Đukanoviću što prije dogovora sa Sanaderom nije konzultirao sve stranke u zemlji.

Milić smatra da je dogovorom u Zagrebu demantirana ranija tvrdnja službene Podgorice da između Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja.

"Crnogorska vlast je do sada govorila da nema otvorenih pitanja s Hrvatskom, da bi se sada otkrilo da otvorena pitanja ipak postoje i da će se rješavati međunarodnom arbitražom", kazao je Milić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene