Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zainteresiranosti mladih

Crna Gora ponovno uvodi služenje vojnog roka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobrovoljno služenje vojnog roka bit će ponovno uvedeno u Crnoj Gori 2019., priopćili su iz crnogorskog ministarstva obrane ističući da je upravo zainteresiranost mladih jedan od glavnih razloga vraćanja te građanske obveze.

Ova novina uvest će se 13 godina nakon što je Vojska Crne Gore (VCG) ukinula obavezu služenja vojnog roka.

Pročitajte i ovo Vojni rok - 4 Zbog ruske agresije Još jedna europska država uvodi obvezni rok za žene: Bit će tek treća u svijetu koja ga ima Ilustracija Materijalna šteta Prvi podaci o šteti od potresa u Crnoj Gori: ''Iz svakog sela u Goliji zovu me da su im popucale kuće, štale..."

Istraživanje Atlantskog saveza Crne Gore pokazalo je da bi više od polovice mladih ispitanika služilo vojni rok te će za manje od dvije godine dobiti priliku da to učine. Na uzorku osoba do 25. godina njih 55 posto odgovorilo je potvrdno na pitanje jesu li spremni dobrovoljno služiti vojni rok.

Mihailo Volkov iz crnogorskog ministarstva obrane rekao je u subotu medijima da dugoročni plan razvoja obrane predviđa uvođenje dobrovoljnog služenja vojske, a taj vladin resor je do tada dužan osigurati zakonske okvire i financijske preduvjete za provedbu projekta.

"Imat ćemo natječaj na koji će se prijaviti mladi ljudi", istaknuo je Volkov.

Obuka će trajati tri mjeseca, a za čitavo vrijeme “vojnikovanja” biti će predviđena i novčana naknada, nakon čega će zainteresirani imati priliku postati i profesionalni vojnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene