Obavijesti Video Pretražite Navigacija
postupak u tijeku

Britanski ministar odobrio zahtjev SAD-a za izručenje Juliana Assangea

Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Foto: Afp
Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid rekao je u četvrtak da je odobrio zahtjev Sjedinjenih Država za izručenje Juliana Assangea koji je u zatvoru u Londonu i kojeg Washington optužuje za špijunažu. To je odobrenje dio postupka za izručenje osnivača WikiLeaksa pošto je SAD u utorak službeno podnio zahtjev.

Julian Assange je trenutačno u zatvoru u Belmarshu, na jugoistoku Londona, pošto ga je britanski sud 1. svibnja osudio na 50 tjedana zatvora zbog kršenja pravila boravka na uvjetnoj slobodi.

Pročitajte i ovo Julian Assange nagrada Saharov Utemeljitelj WikiLeaksa Assange i Volodomir Zelenski nominirani za istu nagradu Prosvijedi diljem Europe PROSVJEDI U PRAGU, LONDONU, RIMU... Na ulicama tisuće ljudi: Dosta im je visokih cijena, energetske nesigurnosti, niskih plaća...

"Sretan sam što ga je policija napokon uhitila" 11. travnja u ekvadorskom veleposlanstvu, kamo se sklonio prije gotovo sedam godina, rekao je Javid za radio BBC4.

"Danas je s pravom iza rešetaka jer je prekršio britanski zakon", dodao je. "Postoji američki zahtjev za izručenje o kojemu će sutra odlučiti sud, ali jučer (...) sam ga potpisao".

Ipak provedba sudske odluke je na ministarstvu unutarnjih poslova.

Američki sud je krajem svibnja dodao 17 točaka optužnici protiv Assangea a većina ih se odnosi na kršenje zakona o suzbijanju špijunaže, što je potaknulo kritiku aktivista za medijske slobode.

"Prvo pravo sučeljavanje argumenata" obrane i američkih vlasti održat će se za nekoliko tjedana, a možda i mjeseci, rekao je glavni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

Sjedinjene Države zamjeraju Australcu što je neke njihove izvore doveo u opasnost kada je WikiLeaks 2010. objavio 250.000 diplomatskih brzojava i oko 500.000 povjerljivih dokumenata o djelovanju američke vojske u Iraku i u Afganistanu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene