Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WIKILEAKS

Uhićen Julian Assange: Britanska policija ušla u ekvadorsko veleposlanstvo, vlada mu je povukla azil

Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Julian Assange (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Visoki izvori potvrdili su kako će se Julian Assange "suočiti s pravdom u Velikoj Britaniji". Sjedinjene Države zatražile su izručenje utemeljitelja WikiLeaksa, objavila je britanska policija koja ga je uhitila u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Policija Velike Britanije objavila je kako je danas uhićen Julian Assange. Ekvadorska vlada povukla mu je azil, pa je policija ušla u veleposlanstvo te zemlje, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato Krali aute vučnim vozilom Dolijao dvojac Operirali po Novom Zagrebu i Maksimiru: Policija otkrila kako su domišljati mladići krali automobile

Julijan Assange sklonio se u ekvadorsku ambasadu u Londonu 2012. godine kako bi izbjegao uhićenje i izručenje u Švedsku, gdje je optužen za silovanje.

Assange je u proteklih 6 godina živio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, no sada kad mu je otkazan azil, odmah je došlo do uhićenja. Do otkazivanja azila došlo je zbog takozvanih INA Papersa, tj. "INA dokumenata" koji su poslani jednom ekvadorskom parlamentarcu u kojima se ekvadorski predsjednik Lenin Moreno optužuje za korupciju. 

Postoje i sumnje da je WikiLeaks odgovoran za dijeljenje Morenovih privatnih fotografija na društvenim mrežama. Dva dana nakon što je Moreno optužio Assangea da opetovano krši dogovor o svom azilu u ambasadi, službeni Quito zatražio je dogovor sa Britancima kako bi mu bilo dopušteno napustiti ambasadu. 

SAD traži izručenje

Assange kaže da strahuje da bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama te da tamo bude optužen za objavu hakiranih vladinih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku, a njegovi su se strahovi ostvarili jer je SAD nakon uhićenja zatražio izručenje. "Radi se o zahtjevu za izručenjem pod članku 73 Zakona o izručenju. Pojavit će se što je prije moguće pred Westminsterskim sudom", kazala je policija.

Assangeova odvjetnica je rekla da je njezin klijent uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu "u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem" i zato što je svojedobno, kada ga je tražila Švedska zbog navodna silovanja, odlaskom u ekvadorsko veleposlanstvo prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Assange je sada uhićen te će ga se izručiti nadležnom sudu. Iako se savez Ekvadora i Assangea raspao, Ekvador je zatražio od Velike Britanije da zagarantira kako Assange neće biti izručen u zemlju u kojoj bi ga mogli mučiti ili ubiti, a to je jamstvo, po tvrdnjama predsjednika Morena, i dobio.

Hoće li se u Švedskoj ponovno otvoriti istraga?

Odvjetnica žene koja je tužila Assangea za silovanje u Švedskoj 2010. godine rekla je da će zatražiti da švedsko tužiteljstvo ponovno otvori istragu o tome.

"Sve ćemo učiniti kako bi tužitelji ponovno otvorili švedsku istragu. Želimo da Assange bude predan Švedskoj i suđen za silovanje", rekla je Elisabeth Massi Fritz za agenciju AFP.

Švedska je o tom slučaju prekinula istragu u svibnju 2017., a tužiteljstvo je objavilo da prati događaje u Londonu, ali da još mora prikupiti sve informacije. "Ovo je i nama novost, pa nismo imali vremena prikupiti sve informacije. Također ne znamo ubog čega je uhićen. Pratimo razvoj događaja", rekla je državna odvjetnica Ingrid Isgren u priopćenju.

Tužiteljstvo je načelno kazalo da bi se preliminarna istraga mogla ponovno otvoriti ako zločin za koji je optužen nije otišao u zastaru, što bi se s navodnom optužbom protiv Assangea dogodilo u kolovozu 2020.

Švedske vlasti optužuju Assangea po jednoj točki optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije točke za seksualni napad i po jednoj točki za silovanje, navodno počinjeno u kolovozu 2010.

U ekvadorskoj ambasadi u Londonu Assange se nalazio od 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Assange negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio s njihovim optužbama za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene