Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oboje u kritičnom stanju

Bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer pokušali ubiti nervnim otrovom

Sergej Skripal (Foto: AFP)
Sergej Skripal (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sergej Skripal (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Bivši ruski dvostruki agent i njegova kći u kritičnom su stanju nakon izlaganja nepoznatoj supstanci.

Britanska policija slučaj trovanja Sergeja Skripala i njegove kćeri tretira kao pokušaj ubojstva nervnim otrovom.

Pročitajte i ovo Rusi otkrili ukrajinskog špijuna Dobio 11 godina zatvora Rusi otkrili ukrajinskog špijuna: Pokušao nabaviti tajne komponente raketnog sustava Julija Skripal (Foto: AFP) ''Svijet mi se potpuno preokrenuo'' Preživjela je pokušaj ubojstva: ''Liječenje je bilo invazivno, bolno i deprimirajuće''

Cijeli slučaj ozbiljno je narušio odnose Londona i Moskve, a Rusija odlučno demantira da je upletena u pokušaj ubojstva.

"Ovo se tretira kao velik incident koji uključuje pokušaj ubojstva korištenjem nervnog otrova. Kao što znate, to dvoje ljudi u bolnici je u teškom stanju. Nažalost, jedan od prvih policajaca koji su došli na mjesto događaja također je u bolnici u teškom stanju", kazao je Mark Rowley, zamjenik načelnika policije.

Zbog trovanja je ranije održan i krizni sastanak u britanskoj vladi.

"Moramo se pobrinuti da policija i ostale službe imaju prostora za istragu, moramo biti hladne glave i prikupiti sve dokaze. Ne smijemo se baviti glasinama, nego dokazima", rekla je Amber Rudd, britanska ministrica unutarnjih poslova

Britanski mediji i političari nagađaju da su Skripala otrovali Rusi. Motiv bi mogla biti osveta jer je Skripal kao zaposlenik ruske vojne obavještajne službe Britancima otkrio desetke ruskih agenata u Europi. Međutim, koliko je poznato, više nije bio aktivan agent jer je 2006. u Rusiji osuđen zbog izdaje, a četiri godine poslije završio je u Velikoj Britaniji u sklopu razmjene uhvaćenih špijuna.

"To što se dogodilo Sergeju Skripalu odmah je iskorišteno da se dodatno potakne proturuska kampanja u zapadnim medijima. Situacija se razvila na tradicionalan način s tradicionalnim idejama koje jasno pokazuju izmišljenu priču i to samo možemo nazvati provokacijom", poručila je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusima su posebno zasmetale jučerašnje izjave britanskog šefa diplomacije koji je zaprijetio da će otkazati odlazak svoje nogometne reprezentacije na svjetsko prvenstvo u Rusiji ovoga ljeta.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene