Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijun i kći bore se za život

Theresa May: "Ako se pokaže da iza napada nervnim otrovom stoji Moskva, Britanija će primjereno odgovoriti"

Sergej i Julija Skripal (Foto: AFP)
Sergej i Julija Skripal (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Sergej i Julija Skripal (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija koji su u nedjelju pronađeni bez svijesti na klupi u britanskom Salisburyju nakon što su bili izloženi nervnom otrovu i dalje su u kritičnom stanju, ali stabilno.

Policija je izvijestila da su Sergej Skripal (66) i njegova kći Julija (33) otrovani te da je riječ o teškom pokušaju ubojstva.

"Radi se o pokušaju ubojstva na najokrutniji način, na javnom mjestu", istaknula je britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

U bolnici je i policajac koji ih je prvi pronašao na klupi, međutim, njegovo stanje se popravilo, pri svijesti je i komunicira.

Rudd nije otkrila kakvoj su otrovnoj supstanci bili izloženi, samo je kazala kako je riječ o "izuzetno rijetkom otrovu". Također nije željela niti komentirati špekulacije kako iza likvidacije bivšeg ruskog špijuna stoji Kremlj. Navela je kako su svi napori istrage usmjereni na lokacije povezane sa Skripalovima kako bi se otkrilo na koji način su otrovani: njihov dom u Salisburyju, gradski pub gdje su bili na piću i Zizzi restoran u kojem su jeli prije nego što su se onesvijestili na klupi i parku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zahtjev za izručenje Ruski špijun pokušao se infiltrirati u Međunarodni kazneni sud u Haagu: Procurili detalji tajne operacije Špijun je pronađen na klupi u nesvijesti (Foto: screenshot/APTN) U tijeku istraga Što se dogodilo bivšem ruskom špijunu? Pronađen u nesvijesti na klupi, u kritičnom je stanju

Jedan od svjedoka koji je bio u restoranu Zizzi kada i Skripalovi ispričao je da se Sergej Skripal ponašao "vrlo čudno" i da je bio "jako uzrujan".

"Činilo se da gubi živce. Počeo je vikati da želi račun, želio je otići", kazao je svjedok za BBC.

Iako su se pojavile informacije kako su Sergerj Skripal i njegova kći bili izloženi nervnom agensu VX, izuzetno moćnom bojnom otrovu, kojim je ubijen polubrat Kim Jong-una u malezijskoj zračnoj luci, izvor blizak istrazi otkrio je za BBC kako nije riječ o tom otrovu.

Ovaj slučaj ima mnoge sličnosti s ubojstvom još jednog ruskog špijuna, Aleksandra Litvinenka, koji je također otrovan u Velikoj Britaniji 2006. godine, i to tako da mu je otrov stavljen u čaj u jednom hotelu, a istraga je nakon deset godina pokazala da iza njegove smrti stoji Rusija, odnosno Vladimir Putin.

Britanska premijerka Theresa May poručila je kako će Velika Britanija "primjereno odgovoriti" ako dokazi pokažu da Moskva stoji iza napada nervnim otrovom.

"Učinit ćemo ono što će biti primjereno ukoliko se dokaže da je država to napravila", kazala je May za ITV News, upitana hoće li Britanija izgnati ruskog veleposlanika zbog napada.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene