Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski tužitelji mogli bi optužiti Dmitrija Kovtuna, prijatelja i poslovnog partnera Andreja Lugovoja, za umiješanost u ubojstvo bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka.


Kovtun se spominje u materijalima britanskih tužitelja kao mogući suučesnik u trovanju Litvinenka, navode ruski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Vezani članci Lovro Kuščević (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) Podignuta optužnica protiv Lovre Kuščevića, njegove supruge i još četiri osobe: "Nisam nimalo zabrinut, jedva čekam dokazati nevinost" Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 2 Ilegalne migrante prevozili do granice: USKOK podigao optužnicu protiv Afganistanca i osmorice Hrvata

Kovtun i Lugovoj sastali su se s Litvinenkom u Londonu 1. studenoga prošle godine, tri tjedna prije nego šo je umro od trovanja radioaktivnim plutonijem. Britansko tužiteljstvo objavilo je prošlog tjedna odluku o pokretanju kaznenog postupka protiv bivšeg agenta KGB-a Lugovoja i zatražilo njegovo izručenje od Moskve.

Protiv Kovtuna, također bivšeg obavještajca, nije podignuta konkretna optužnica, a razlozi tome možda su taktika britanskih istražitelja da ne optuži odmah dvojicu Rusa. 

'Moguće je da je Kovtun ostavljen 'za rezervu' ovisno o ruskoj reakciji na zahtjev za izručenjem Lugovoja'.

Ruski glavni tužitelj Jurij Čajka rekao je prošlog tjedna da Lugovoj neće biti izručen, pozivajući se na ruski Ustav, te da mu je rusko pravosuđe spremno suditi ako Velika Britanija skupi 'dovoljno dokaza za njegovu krivnju'.