Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strava u Poljskoj

Bolesne krave kolju bez veterinara i izvoze u EU: "Smrad je tjerao na povraćanje, trulež sam nožem skidao s mesa"

Klaonica u Poljskoj (Screenshot: YouTube)
Klaonica u Poljskoj (Screenshot: YouTube)
Aktualno Galerija +0 Klaonica u Poljskoj (Screenshot: YouTube) Galerija 1/1 >>
U Poljskoj su se pojavile tajne snimke iz jedne klaonice koje su šokirale javnost.

Poljska je jedan od najvećih izvoznika mesa u Europskoj uniji. Čak 80 posto junetine koja se proizvede u toj zemlji namijenjeno je izvozu.

Pročitajte i ovo Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć"

Iznimno bolesne krave krijumčare se po noći u klaonicu u Poljskoj, a meso se šalje u prodaju bez veterinarske inspekcije, piše Guardian.

Snimke koje su šokirale javnost snimljene su u klaonici u središnjoj poljskoj regiji Mazovia. Vide se krave toliko bolesne da ne mogu ustati na noge, već ih radnici u klaonici vuku s kamiona pomoću vitla, s užetom vezanim oko rogova ili nogu.

Klanje krava odvija se bez nadzora veterinara, odmah na licu mjesta. Radnici uklanjaju iz mesa rane i tumore nastale od dugotrajnog ležanja i bolesti.

Stručnjaci koji su pogledali snimke slažu se u jednom - takva praksa u poljskoj klaonici ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi koji će konzumirati tu junetinu, pa je poljska vlada pozvana na hitnu reakciju i slanje obavijesti državama koje uvoze junetinu iz Poljske.

Izvezli 415 milijuna kilograma mesa

U 2017. godini Poljska je izvezla više od 415 milijuna kilograma govedine vrijedne više od 1,5 milijardi dolara. Velika Britanija, najveće poljsko tržište mesa, kupila je 16 milijuna tona junetine vrijedne 64 milijuna dolara.

Do istine o načinu klanja krava došao je novinar iz Superwizjera, poljskog istraživačkog televizijskog programa, koji se javio na oglas za posao i u klaonici radio tri tjedna. Prema novinaru Patryku Szczepaniaku, trupla krava obrađivana su za izvoz bez nadzora veterinara, a na izlasku iz klaonice označena su kao sigurna za ljudsku konzumaciju.

"Nadzornici su mi naredili da meso označim kao zdravo i učinim sve što je potrebno kako bi izgledalo lijepo. Bilo je strašno. Miris trulog mesa tjerao nas je na povraćanje. Trulež sam nožem strugao s mesa koje je išlo za izvoz", kazao je Szczepaniak. Samo u tri noćne smjene, navodi, ubijeno je 28 krava koje su bile previše bolesne da bi stajale na nogama.

Dodao je i kako se klanje i čišćenje mesa od truleži događalo u noćnoj smjeni, a da se veterinar pojavio tek ujutro i bez pregleda mesa obilježio bi ga zdravim za ljudsku konzumaciju. "Veterinar bi trebao biti tamo prije, za vrijeme i nakon klanja. Gotovo u tri tjedna rada u klaonici veterinara sam vidio samo ujutro, u trenucima kad se brinuo o papirologiji. Nakratko bi pregledao kravlje glave i to je sve", kazao je Szczepaniak.

Nakon dobivanja tog cetrifikata o ispravnosti mesa za ljudsku konzumaciju meso više nije pregledavano prije slanja.

Ovo nije usamljen slučaj

Ovo nije prva klaonica za koju se doznalo kako radi na obradi bolesnih krava. U prosincu je vlasnik klaonice u mjestu Lodž dobio zatvorsku kaznu zbog sličnog poslovanja. Istraga se provodi u još jednoj klaonici na istoku Poljske.

U Poljskoj bolesna krava košta pet do šest puta manje od zdrave krave. Trgovci online otvoreno oglašavaju prodaju bolesnih krava. Procjenjuje se da je takvih trgovaca na području cijele zemlje tristotinjak.

Stručnjaci procjenjuju kako će biti vrlo teško, gotovo nemoguće, otkriti gdje je sve otišlo meso bolesnih krava iz Poljske. Policija već radi na utvrđivanju odgovornosti nadzornih tijela u ovom nezakonitom poslovanju.

"Veterinarska inspekcija provodi redovite kontrole"

O tome koliko uvozimo junetine iz Poljske i prolazi li uvezeno meso veterinarsku inspekciju kod nas poslali smo upit Ministarstvu poljoprivrede. U odgovoru ministarstva piše kako je sve regulirano uredbama.

Odgovor Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti.

"Službene kontrole pregleda u objektima za klanje goveda (ante mortem i post mortem) obavljaju se sukladno propisima EU, čija je članica i Hrvatska. Uredba (EZ) br. 853/2004 propisuje utvrđivanje određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog podrijetla, a Uredba (EZ) br. 854/2004 propisuje utvrđivanje posebnih pravila organizacije službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih prehrani ljudi.

Uredbom 854/2002 propisano je "životinje koje boluju od bolesti ili stanja koji se mogu prenijeti na životinje ili ljude ako se njima rukuje ili ako se konzumira njihovo meso i općenito životinje koje pokazuju kliničke znakove sustavnih bolesti ili iscrpljenosti i mršavosti, ne smiju se klati u svrhu prehrane ljudi". Takve se životinje moraju odvojeno usmrtiti pod uvjetima koji sprečavaju kontaminaciju drugih životinja ili trupova te se moraju proglasiti neprikladnim za prehranu ljudi.

Za zdravstvenu ispravnost hrane koja se stavlja na tržište, odgovoran je sukladno propisima EU, subjekt u poslovanju s hranom. U Hrvatskoj te službene kontrole obavljaju akreditirana Kontrolna tijela akreditirana po normi HRN EN ISO/IEC 17020:2012 od Hrvatske akreditacijske agencije s kojima je Ministarstvo poljoprivrede sklopilo Ugovor o povjeravanju poslova službenih kontrola kontrolnom tijelu. Veterinarska inspekcija provodi redovite službene kontrole i inspekcijske nadzore poštivanja propisa kako od strane Kontrolnih tijela tako i od subjekata u poslovanju s hranom", odgovoreno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene