Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudionici XVI. Kongresa međunarodnog Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima (INTER-ASSO) koji je u subotu započeo u Mostaru kritizirali su vlasti Bosne i Hercegovine zbog zanemarivanja prava bivših političkih zatvorenika i međunarodne obveze u osudi komunističkih zločina.


"U BiH su još uvijek snažni korijeni komunizma. To je primjetno na svakome koraku. Apsurdno je da u primjerice policijskim strukturama traže ljude s 'iskustvom' iz protekloga režima koji su proganjali političke zatvorenike", rekao je predsjednik Saveza udruga bivših političkih uznika i žrtava komunizma u BiH Želimir Crnogorac. Pojasnio je kako je Zakon o političkim zatvorenicima većinom glasova odbila vlada Federacije BiH, dok su jedino hrvatski ministri glasovali za usvajanje.

Vezani članci Planinar poginuo u lavini u BiH S planine Prenj evakuirano tijelo planinara stradalog u jučerašnjoj lavini Cijepljenje Sputnjikom, ilustracija Hrvati se za rusko cjepivo upisuju u BiH: "Iz Hrvatske ste? Ma daaa, možete se predbilježiti"

Crnogorac je podržao zabranu organiziranja neofašističkih organizacija istodobno tražeći i zabranu udruženja koja veličaju Tita i druge komunističke čelnike koji su odgovorni za likvidacije nakon Drugog Svjetskog rata.

"Jednaki su svi zločini i ničim se ne mogu pravdati i zato treba zabraniti sve udruge koje to veličaju. Treba imati na umu da iza komunista stoji 100 milijuna žrtava. Nismo protiv toga da se zabrane fašističke nego i komunističke organizacije budući veličaju vrijeme iza kojega stoje zločini", kaže Crnogorac.

Kongres, na kojemu sudjeluju predstavnici 16 europskih zemalja, među kojima i Hrvatske, otvorila je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.