Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Birači u Venezueli u nedjelju su se na referendumu odlučili za ustavne promjene kojima će se dopustiti neograničen broj predsjedničkih mandata, a za takav prijedlog stranke predsjednika Huga Chaveza glasovalo je njih 54 posto.


Chavezu će to omogućiti da se 2012. ponovno kandidira na predsjedničku dužnost, a on je birače već danas pozvao da ga podrže i na tim izborima.

Vezani članci Venezuela, vojnici (Foto: Schneyder MENDOZA / AFP) Tenkovi, oklopna vozila i 150.000 vojnika na granici Venezuele s Kolumbijom Samoproglašeni venezuelski predsjednik Juan Guaido (Foto: AFP) Venezuelsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Guaidoa za "veleizdaju"

Službena objava rezultata nakon 94 posto prebrojanih listića popraćena je raskošnim vatrometom i slavljem na ulicama, a tisuće ljudi zgrnule su se ispred palače Miraflores, odakle im se Chavez obratio riječima, 'danas smo širom otvorili vrata budućnosti'.

'2012. bit će predsjednički izbori, i ako Bog ili ovaj narod ne odluče drugačije, ovaj vojnik spreman je na kandidaturu', poručio je Chavez, koji Venezuelom vlada već desteljeće, a oporba se boji da mu je na umu doživotna vladavina.