Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasna komponenta

Bijeli muškarac koji je upucao crnog tinejdžera u glavu predao se policiji: Slučaj je izazvao prosvjede diljem Kansas Cityja

Andrew Lester
Andrew Lester Foto: Afp
Bijeli 84-godišnji muškarac u Missouriju optužen da je upucao crnog tinejdžera koji mu je greškom pozvonio na vrata predao se, priopćile su vlasti. Mladić nije ni prešao njegov prag kad je zapoucao u njega iz revolvera.

Andrew Lester optužen je za napad prvog stupnja i oružanu kriminalnu akciju, rekli su tužitelji. Navodno je pucao u Ralpha Yarla, 16, koji je crnac, jednom u glavu i jednom u ruku prošlog četvrtka navečer. Dječak je preživio.

Tužitelj je rekao da je pucnjava imala "rasnu komponentu". Ipak, Lester nije optužen za zločin iz mržnje, a optužni dokumenti ne opisuju navodnu rasnu pristranost. Ostat će u pritvorskom centru do izvođenja na sud ili dok ne položi jamčevinu, rekli su za BBC iz šerifova ureda.

Tinejdžer je rekao vlastima da je prošlog četvrtka navečer greškom prišao Lesterovom domu u Kansas Cityju, Missouri, kako bi pokupio svoju mlađu braću blizance, vozeći se u Northeast 115 Street umjesto Northeast 115 Terrace, koja je jedan blok dalje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavljena neovisna revizija Šokantni podaci o radu londonske policije: "Postoji rasizam, seksizam i homofobija. Iznevjerili su žene i djecu"

Nakon što je Ralph pozvonio na vrata, gospodin Lester ga je upucao dva puta - jednom u čelo i jednom u ruku. Nisu razmijenjene riječi prije nego što je vlasnik kuće otvorio vatru iz revolvera, rekli su tužitelji. Lester nije zanijekao da je pucao u dječaka, rekavši vlastima da je vjerovao da se štiti od sukoba. Tužitelji su rekli da Ralph "nije prešao prag" Lesterove kuće.

Policija je najprije privela Lestera radi ispitivanja i pustila ga bez podizanja optužnice, što je izazvalo prosvjede diljem Kansas Cityja u nedjelju. U ponedjeljak je tužitelj Zachary Thompson objavio da je optužen za napad prvog stupnja i oružanu kriminalnu akciju. Ako bude osuđen, mogao bi se suočiti s doživotnom robijom.

Pročitajte i ovo Privođenje Jurja Mesića koji je rasistički vrijeđao strance Nasilje i mržnja Muškarcu koji je vrijeđao strance u Zagrebu i veličao nacističke pozdrave određen istražni zatvor

Rođaci tinejdžera rekli su da je tražio pomoć u tri obližnje kuće prije nego što mu je netko pomogao. U utorak je Ralphova majka Cleo Nagbe rekla za CBS News da se njezin sin vratio kući iz bolnice, okružen timom medicinskih stručnjaka. Liječnici su rekli da nemaju pojma kako je preživio.

GoFundMe račun otvoren za plaćanje Ralphovog medicinskog oporavka do utorka je prikupio više od 2,7 milijuna dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene