Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu imali svoj pogon

Bijela kuća o rušenju letećih objekata: "Nema indikacija da su se objekti s drugih planeta pojavili na Zemlji"

U Bijeloj kući održana je konferencija za novinare u povodu rušenja neidentificiranih letećih objekata posljednjih dana.

Na konferenciji su govorili John Kirby, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, te glasnogovornica Karine Jean-Pierre.

"Kad govorimo o rušenjima ovih objekata, nema nikakvih dokaza o izvanzemaljcima ili izvanzemaljskoj aktivnosti", rekla je Jean-Pierre i uz osmijeh te smijeh prisutnih novinara rekla kako voli film ET, ali želi uvjeriti američku javnost da "nema indikacija da su se objekti s drugih planeta pojavili na Zemlji".

"Takve objekte teško je detektirati, vrlo su mali i ostavljaju vrlo mali radarski odraz. Čak i kineski balon nije bilo lako detektirati, a on je bio puno veći", rekao je Kirby. Dodao je da još nisu uspjeli identificirati ova tri objekta te da ne može javno iznositi puno detalja. Dodao je i da je SAD ustvrdio da Kina ima program balona koji lete na velikim visinama, koji je povezan s kineskom vojskom. "Bilo ih je ranije, ali nije ih otkrila administracija Donalda Trumpa, nego administracija Joea Bidena", rekao je.

"Ne procjenjujemo da ti objekti predstavljaju izravnu prijetnju ljudima na tlu. Tražimo ostatke objekata koji su srušeni iznad nenaseljenih područja", dodao je Kirby.

Pročitajte i ovo F-16 TREĆI DAN ZAREDOM Srušen novi objekt iznad SAD-a: Američka vojska oborila ga iznad jezera Huron

"Njihove visine bile su znatno niže od kineskog špijunskog balona i mogli su utjecati na komercijalni zračni promet. Zato je predsjednik Biden uz konzultacije s vojnim zapovjednicima izdao zapovijed da se sruše. Objekt srušen iznad jezera Huron sad je vjerojatno na velikoj dubini. I ostali objekti srušeni su iznad zabačenih područja, zbog čega je potraga za ostacima otežana", naglasio je.

Pročitajte i ovo F-22 NOVI ULJEZ Srušen još jedan neidentificirani leteći objekt: Američki avion oborio ga u kanadskom zračnom prostoru

"Nemamo dokaza da su ova tri objekta bila namijenjena špijunskim aktivnostima, ali ne možemo to isključiti. Srušeni su zbog opasnosti za komercijalni zračni promet te zbog teoretske mogućnosti da se radilo o špijunskim letjelicama. 

Prema onom što dosad znamo, ti objekti nisu imali nikakav vlastiti pogon i prema svemu sudeći, kretali su se nošeni vjetrom. Jedan od razloga zbog kojih ih sad vidimo više je jer ih više tražimo. Filteri radarskih sustava su modificirani i sad se lakše otkrivaju", dodao je Kirby.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene