Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke tenzije

Je li rušenje NLO-a uvod u novi rat? Stručnjak objasnio zašto ih obaraju baš sad

Vlatko Cvrtila o obaranju objekata iznad Amerike
Vlatko Cvrtila o obaranju objekata iznad Amerike Foto: Cropix/Shutterstock
"Čini se da se radi o objektima koji su i ranije letjeli u tom dijelu zračnog prostora i nije im se davala pretjerana pozornost", misli stručnjak za sigurnost i geopolitiku Vlatko Cvrtila.

Vlatko Cvrtila komentirao je obaranje četiriju objekata iznad Sjeverne Amerike. Onog prvog, kineskog balona koji je srušen 4. veljače i tri kasnija koja se zasad vode kao nepoznati objekti. Posljednji je srušen u nedjelju iznad Velikih jezera. Stručnjak za sigurnost i geopolitiku kaže kako oni sigurno nisu nepoznati. Riječ je o kineskim objektima koji su letjeli i prije, ali im se nije davala prevelika pozornost.

Njihovo rušenje svakako jest novost, ali njihovo postojanje nije. Važan je samo trenutak, a to je planirani posjet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini u trenutku vrlo zaoštrenih odnosa dviju sila. 

"Ono prvo rušenje odabrano je kao incident kako bi se zahladili odnosi i kako američki ministar vanjskih poslova ne bi išao u Kinu. Ti se posjeti unaprijed pripremaju, a očito je postalo jasno kako i dalje postoje pitanja koja su nerješiva. Nova obaranja su samo nastavak te eskalacije", smatra stručnjak.

"Postoji psihoza iako je stvar bezazlena"

"Mislim da se ne radi o značajno opasnim objektima koji bi proširili mogućnosti Kine u smislu špijuniranja, nego o povijesnom trenutku u kojemu dvije sile ulaze u neki oblik hladnog rata, jačanja međusobnih tenzija koje još uvijek nisu toliko ekstremne da bi dovele do izravnog sukoba", dodaje Cvrtila. Riječ je više o medijskoj nego vojnoj eskalaciji, koja zasad služi svrsi.

"Ne vjerujem u eskalaciju koja bi podrazumijevala nekakav oružani sukob. Ali postoji visoka razina tenzija, prije svega na ekonomskom planu. Podsjetimo na uredbe koje je u posljednje dvije godine potpisao predsjednik Biden, koje su samo nastavak oštre ekonomske politike koju je počeo Trump.

Uzmite za primjer ograničenje izvoza opreme za proizvodnju poluvodiča Kini. To je velik problem za kinesku ekonomiju, ali o tome se ne priča. Priče o ovakvim objektima sigurno će zainteresirati javnost i možete donositi, ako treba, i radikalne odluke. Ovo se može iskoristiti da se u Kongres pošalje, na primjer, zakon za dodatne sankcije Kini. Onda vi dobijete podršku jer postoji psihoza iako je stvar bezazlena", objašnjava.

"Ubacite poznatu nepoznanicu..."

U moru raznih teorija u međuvremenu se pojavila i ona da su neidentificirani objekti možda posjet izvanzemaljske vrste. Američki general Glen VanHerck rekao je kako ne isključuje nijednu, pa ni tu mogućnost, te da ono što su srušili s razlogom ne zovu balonima, nego objektima. 

"Kada želite dovoljno zamagliti stvari, ubacite poznatu nepoznanicu.  Mislim kako je to rečeno da se dodatno izazove pozornost. Da se možda bavimo nečim što nema nikakve elemente ugroze, ali je zgodno kao priča…", dodaje Cvrtila. 

Kako je i počelo, smatra stručnjak, kad akterima bude potrebno, situacija će i deeskalirati.

"Pokazivanje mišića na neki način, ali dosta neobično... ", zaključuje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene