Joe Biden
Joe Biden Foto: DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak zakonski paket o ulaganju u klimu i u zdravstvo, nastojeći osigurati demokratima važnu političku pobjedu nepuna tri mjeseca prije presudnih parlamentarnih izbora.


Tekst, dosad najveće ulaganje prihvaćeno u Sjedinjenim Državama u borbi s klimatskim promjenama, predviđa financijske poticaje koji će omogućiti da se američko gospodarstvo okrene obnovljivim izvorima energije, ali i ograničava cijenu nekih lijekova i uvodi minimalnu poreznu stopu za velike tvrtke.

"Zemlja se može promijeniti. Upravo se to danas događa", izrazio je zadovoljstvo američki predsjednik Joe Biden u Bijeloj kući, u govoru s izbornim naglascima koji je održao uoči potpisivanja te reforme nazvane "Zakon o smanjenju inflacije".

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ je o tome da pokažemo Americi i američkom narodu da demokracija u SAD-u još funkcionira".

Biden se isprva zauzimao za još veći plan ulaganja, ali sama činjenica da je prihvatio ovu reformu gotovo znači politički preporod demokrata prije izbora na sredini mandata koje obično gube oni na vlasti.

Financijska omotnica, rezultat teških pregovora s desnim krilom demokratske stranke, sadrži 370 milijarda dolara za smanjenje stakleničkih plinova za 40 posto do 2030.

"Budući naraštaji će se sjećati ovog dana kao dana kada se preokrenuo trend na štetu sektora fosilnih goriva, a u korist zdravije, čistije i pravednije budućnosti za sve, u čitavoj zemlji", komentirao je predsjednik nevladine organizacije za okoliš Sierra Club, Ramon Cruz.

Drugi dio tog sveobuhvatnog investicijskog plana želi djelomično ispraviti goleme nejednakosti u pristupu zdravstvenim uslugama u SAD-u, napose zahvaljujući smanjenju cijene lijekova.

Medicare, sustav javnog zdravstva namijenjen, među ostalim, i starijima od 65 godina, moći će prvi put izravno pregovarati s farmaceutskim tvrtkama o cijeni nekih lijekova i tako postići konkurentnije cijene.

Da bi se financirala ta ulaganja, reforma predviđa uvođenje minimalne porezne stope od 15 posto za sve kompanije s dobiti većom od milijardu dolara. Ovaj novi porez trebao bi spriječiti da se velike kompanije koriste poreznim olakšicama koje su im dosad omogućavale da plaćaju manji porez nego što bi u načelu trebale.

Procjenjuje se da bi ova mjera trebala donijeti saveznoj državi više od 258 milijarda dolara prihoda u idućih deset godina.

Oslabljeni lanjskim kaotičnim povlačenjem iz Afganistana, upornom epidemijom COVID-19 i najvišom inflacijom u zadnjih 40 godina, Bidenova administracija je imala tešku godinu.

Uz to, njezine je napore nerijetko otežavalo to što ima veoma tanku većinu u Zastupničkom domu i u Senatu.

Republikanci će u studenom, pokazuju ankete, osvojiti čvrstu većinu u Zastupničkom domu, a mogli bi pobijediti i u Senatu, pa bi Biden do kraja mandata u 2024. mogao biti tek 'fikus'.

Joe Biden potpisuje novi zakon Biden potpisao zakon o strožoj kontroli oružja: ''Ovo je povijesni dan. Uz Božju pomoć, spasit će mnoge živote"
Ilustracija SAD ukida važnu sankciju za jednu zemlju: "To je mali korak u dobrom smjeru, ali..."

Reforma o klimi i o zdravstvu, protiv koje su glasovali svi republikanci bez iznimke, pokazuje da su "Amerikanci izašli kao pobjednici i da su skupine za pritisak izgubile", rekao je američki predsjednik.

"Možemo birati hoćemo li štititi moćne ili ćemo imati snage da izgradimo budućnost u kojoj se prilike nude svima. To je Amerika u kakvu vjerujem", poručio je Biden.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju