Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponudio pomoć

Ban zgrožen pucanjem talibana po pakistanskoj djevojčici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zgrožen je napadom talibana na 14-godišnju pakistansku djevojčicu i u pismu njezinim roditeljima ponudio je pomoć, izjavio je Banov glasnogovornik.

Pakistanski liječnici uklonili su metak koji je teško ranio 14-ogodišnju Malalu Jusufzai, koja je postala slavna kada je progovorila protiv talibana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna Liječnici se bore za njen život Talibani ranili djevojčicu koja se borila za edukaciju žena u Pakistanu

Jusufzai je ranjena u utorak nakon što je u nju pucao taliban i u kritičnom je stanju. Pogođena je u glavu i vrat kada je napadač pucao na školski autobus u koji je ulazila u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada.

'Poput brojnih ljudi u Pakistanu i diljem svijeta, i on je zgrožen tim napadom. Kako bi dao potporu, napisao je pismo obitelji Malale Jusufazi', izjavio je Banov glasnogovornik Martin Nesirky.

>> Malala Yousafzai je stabilno nakon operacije

Jusufzai je postala poznata nakon što je progovorila protiv talibana u trenutku kad se činilo da su čak i državne vlasti odlučile prepustiti talibanima kontrolu nad dolinom Svat. Talibani su uspostavili sudove, ubijali su stanovnike i zatvarali škole za djevojke uključujući onu koju je pohađala Jusufzai.

Vlasti su ipak poduzele akciju protiv talibana i vratile kontrolu nad dolinom, a Jusufzai je dobila najviše pakistansko civilno odličje i od tada je primila bezbroj prijetnji. Napad na Malalu oštro su osudili najviši dužnosnici Pakistana SAD-a, Ujedinjenih naroda i međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty Internationala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene