Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska ima novo, u najmanju ruku zanimljivo, 'tajno oružje'.


Roboti ne umiru, barem na na bolan, tragičan i nepovratan način poput čovjeka, a to američkoj vojsci u budućnosti otvara nove, zanimljive mogućnosti. U najmanju ruku, imat će na raspolaganju potrošnog izviđača, koji neće brinuti hoće li ga neprijatelj upucati ili raznijeti, već će ući u vatru i prenijeti sve što vidi vojnicima na terenu te smanjiti rizike kojima bi inače oni sami bili izloženi.

Tu nastupa "Točkica" (Spot), manji brat "Big Dog" (Veliki pas) robota tvrtke Boston Dynamics, a Točkica trenutno vježba s marincima borbene scenarije u Quanticu. Pripreme su to za budućnost djelovanja američke vojske, gdje će se roboti boriti "rame uz rame" s američkim vojnicima.

No, Točkica nije prvi robot koji je vježbao s američkim marincima, jer 2014. je to činio i njegov veći brat LS3, koji je puno veći i koji je zamišljen da služi za nošenje tereta vojnika u pokretu.

VIDEO i FOTO Ovo je Točkica, budući čovjekov najbolji prijatelj?

LS3 je zamjena za radne konje, a Točkica je zamišljen kao zamjena za psa, jer može ulaziti u prostorije i proviriti iza zidova. Kao i LS3, Točkica se pokreće daljinski i napaja ga baterija, a njegov operater može biti udaljen i do jednog kilometra.

Točkica ima kameru koja se okreće za 360 stupnjeva na "glavi", a jednom kad izvidi situaciju, čučne i prepusti velikim dečkima da odrade štogod već trebaju odraditi kad upadaju u prostoriju s ciljnikom ispred sebe.

Popsci prenosi da Točkica vjerojatno nije konačan dizajn robota kojeg će marinci voditi sa sobom u pravi rat, ali pomaže vojnicima da prepoznaju kako im sve robot može biti od pomoći na terenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook