Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snif, snif...

'Točkica' je spreman za rat!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska ima novo, u najmanju ruku zanimljivo, 'tajno oružje'.

Roboti ne umiru, barem na na bolan, tragičan i nepovratan način poput čovjeka, a to američkoj vojsci u budućnosti otvara nove, zanimljive mogućnosti. U najmanju ruku, imat će na raspolaganju potrošnog izviđača, koji neće brinuti hoće li ga neprijatelj upucati ili raznijeti, već će ući u vatru i prenijeti sve što vidi vojnicima na terenu te smanjiti rizike kojima bi inače oni sami bili izloženi.

Pročitajte i ovo Helikopter Službe na terenu Nestao je američki helikopter s marincima Slika nije dostupna Potvrđeno ČIZME SU NA TLU Američki marinci i topništvo napadaju položaje IS-a u Iraku

Tu nastupa "Točkica" (Spot), manji brat "Big Dog" (Veliki pas) robota tvrtke Boston Dynamics, a Točkica trenutno vježba s marincima borbene scenarije u Quanticu. Pripreme su to za budućnost djelovanja američke vojske, gdje će se roboti boriti "rame uz rame" s američkim vojnicima.

No, Točkica nije prvi robot koji je vježbao s američkim marincima, jer 2014. je to činio i njegov veći brat LS3, koji je puno veći i koji je zamišljen da služi za nošenje tereta vojnika u pokretu.

VIDEO i FOTO Ovo je Točkica, budući čovjekov najbolji prijatelj?

LS3 je zamjena za radne konje, a Točkica je zamišljen kao zamjena za psa, jer može ulaziti u prostorije i proviriti iza zidova. Kao i LS3, Točkica se pokreće daljinski i napaja ga baterija, a njegov operater može biti udaljen i do jednog kilometra.

Točkica ima kameru koja se okreće za 360 stupnjeva na "glavi", a jednom kad izvidi situaciju, čučne i prepusti velikim dečkima da odrade štogod već trebaju odraditi kad upadaju u prostoriju s ciljnikom ispred sebe.

Popsci prenosi da Točkica vjerojatno nije konačan dizajn robota kojeg će marinci voditi sa sobom u pravi rat, ali pomaže vojnicima da prepoznaju kako im sve robot može biti od pomoći na terenu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene