Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Specijalna emisija Nove TV

U stožeru HDZ-a tri minute nakon govora Kolinde Grabar-Kitarović zavladala pustoš: ''Možda su otišli u Tvornicu''

Specijalna izborna emisija Nove TV ugostila je političkog analitičara profesora Tihomira Cipeka, predsjednika Saborskog kluba SDP-a Arsena Bauka i međunarodnog tajnika HDZ-a Davora Božinovića.

Pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora, prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, odnio je Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk - 2 ''Ja bih bio sretan'' Hoće li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak? ''Nije smetala Tuđmanu, Mesiću ni Josipoviću...'' Slika nije dostupna Interaktivna karta Objavljeni detaljni rezultati predsjedničkih izbora: Pogledajte kako su glasali vaši susjedi

Tijek drugog kruga predsjedničkih izbora u specijalnoj izbornoj emisije Nove TV Mislav Bago i Sabina Tandara Knezović pratil su s političkim analitičarom profesorom Tihomirom Cipekom, predsjednikom Saborskog kluba SDP-a Arsenom Baukom i međunarodnim tajnikom HDZ-a Davorom Božinovićem.

SDP-ov Arsen Bauk najprije je zahvalio svima koji su izašli na izbore i svoj glas dali Milanoviću. ''Mislim da su građani izabrali političara koji je domoljub i dobar čovjek, prije svega pošten političar'', poručio je Bauk.

Gosti su se osvrnuli i na pobjednički govor Zorana Milanovića i govor Kolinde Grabar-Kitarović. Božinović je Milanovićevo obraćanje usporedio s govorom Davora Bernardića rekavši da je Milanović bio bolji.

''Govori oba kandidata su na visokoj euroskoj razini. Nije bilo slavodobitnosti. Naravno da kad izgubite nije vam drago, ali predsjednica je govor održala dostojanstveno'', zaključio je Božinović. Arsen Bauk kaže da je govor Kolinde Grabar-Kitarović bolji nego oni koje je održala tijekom predsjedničke kampanje.

Stožer HDZ-a ispraznio se u nekoliko minuta

Na pitanje kakva bi mogla biti politička budućnost Kolinde Grabar-Kitarović nakon ovih izbora, Božinović je odgovorio: ''Ona je postigla velike stvari u politici, ali vidjet ćemo sve na parlamentarnim izborima. Uzet će sad neko vrijeme za odmor, a nakon toga će, kao i svi mi, razmišljati o svim koracima'', zaključio je Božinović.

Stožer HDZ-a ispraznio se samo nekoliko minuta nakon govora Kolinde Grabar-Kitarović. Davor Božinović kratko je samo kazao: ''Ima tu još prostorija.'' Voditelj specijalne emisije Mislav Bago nasmijao je goste šalom da će možda ''sada pola njih otići u Tvornicu'' (stožer Zorana Milanovića, op.a.).

Cipek: Prevladala je ideja promjene

Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović kazao je da ovakve rezultate ipak nije očekivao. ''Treba vidjeti onaj dio koji je ostao doma, a i javnu objavu gospodina Škore, koji je želio utjecati da, ako i izađu, ne glasaju ni za koga, čime je sigurno doprinio pobjedi Zorana Milanovića'', kaže Božinović.

Božinović je kazao da je činjenica ''da Kolinda Grabar-Kitarović nije uopće udarala po SDP-u''. Bauk mu je na to odgovorio da ''nije imala kada kada je napadao Škoro''.

Politički stručnjak Tihomir Cipek istaknuo je da važna osobnost kandidata, a da su Milanovića brojni birači doživjeli kao ''nešto novo'', unatoč tome što je već obnašao dužnost premijera. ''Ideja promjene tu je prevladala. A i ono što je već rečeno, tu je taj sukob na desnici. Dio birača odlučio je ne dati svoj glas kandidatkinji na desnici'', govori Cipek.

Vjetar u leđa SDP-u

Arsen Bauk kazao je da su predsjednički izbori dobra podloga SDP-u za parlamentarne izbore. Davor Božinović s time se ne slaže. ''Siguran sam da će HDZ iz ovoga izvući pouku i pobijediti na parlamentarnim izborima'', smatra Božinović.

Na pitanje hoće li ovo biti vjetar u leđa predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću, Božinović je odgovorio: ''Što se tiče Bernardića, mislim da njemu ni orkanska bura ne može pomoći u onome što je njegov politički cilj''. Predsjednik Saborskog kluba SDP-a za Bernadića je rekao da mu je ''ovo desetljeće lijepo počelo''. 

''Gospodine Bauk, Hrvatska nema enklave...''

Gledajući kartu Hrvatske, prema dosad obrađenim biračkim mjestima, Zoran Milanović osvojio je četiri velika hrvatska grada - Split, Rijeku, Zagreb i Osijek.

Grafički prikaz glasova po županijama komentirao je Arsen Bauk. ''Slika ponekad ostavi drugačiji dojam. Vidite da je ovaj dio koji je crven dovoljan za pobjedu našeg kandidata. Ima tamo nekih enklava koje se ne bi plavile da stavite nijanse gdje je 50 posto, a gdje 70 posto'', komentirao je Bauk. ''Gospodine Bauk, Hrvatska nema enklave, nego županije'', ispravio ga je Mislav Bago.

Prazan stožer Kolinde Grabar-Kitarović Gosti u studiju - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Kakav će biti odnos Plenkovića i Milanovića?

Profesor Cipek ne misli da će dolaziti do većih sukoba između premijera Andreja Plenkovića i Milanovića. ''Što se tiče vanjskih poslova, tu su neki zajednički stavovi. Moglo bi doći do razilaženja oko NATO-a'', rekao je Cipek i Zorana Milanovića usporedio s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog izjave da bi povukao hrvatske vojnike iz Afganistana.

Nakon objave rezultata izlaznih anketa, politički analitičar kazao je da će biti teško sustići Milanovića. ''Mislim da se to ne može više sustići. Naravno, treba čekati izvještaj DIP-a'', poručio je Cipek.  ''U ovakvom je tipu istraživanja statistička pogreška 1,7 posto, ali čak i da je sve pogrešno, pobjednik je još uvijek Milanović'', rekao je Cipek i objasnio da bi situacija bila neizvjesnija kad bi Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović bili unutar 1,5 posto statističke pogreške. ''Čini mi se da je tajna ipak u tome što je dio glasača u Slavoniji ostao doma'', smatra stručnjak.

Dodao je i da u ovoj priči nema crnih labudova. ''Tu su samo ovi bijeli koje viđamo u maksimirskom parku'', kazao je profesor. ''Izgleda da Hrvatska ima novog predsjednika'', zaključio je Cipek nakon prvih izlaznih anketa.

''Škorini su birači ostali doma''

Tihomir Cipek osvrnuo se i na podatke DIP-a o izlaznosti birača, prema kojima je do 16:30 svoju građansku dužnosti ispunilo 43,52 posto birača.

''Dvije se stvari mogu iščitati. Prvo je da je u Slavoniji izašlo malo ljudi, što znači da je dobar dio Škorinih birača ostao doma. To može i sigurno će igrati neku ulogu, ali se može i supstituirati biračima u inozemstvu'', objasnio je Cipek.

''Zagreb je svakako jako važan. Jedna zagrebačka općina zna imati više birača nego nekoliko županija zajedno'', istaknuo je politički analitičar. 

Brojni su i oni koji su odlučili ne izaći na izbore. Tihomir Cipek kaže da bi, u demokratskom prostoru, svatko trebao moći sam odlučiti hoće li ili neće pristupiti izborima. ''Vidjet ćemo približavamo li se belgijskom modelu. U Belgiji je obvezno glasanje jer je društvo duboko podijeljeno na Flamance i Valonce, a obvezom izlaska na izbore utvrđuje se koliko ih je na svakoj strani'', objasnio je Cipek.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene